«Δεν υπάρχει συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της βουλευτής, Απόστολος Κακλαμάνης, πριν από λίγη ώρα.

Ο 74χρονος πολιτικός τόνισε ότι του έγινε πρόταση να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος και, όπως τόνισε, «δεν μου τέθηκαν όροι, αν θα αλλάξω υπουργούς ή όχι».

Ο κ. Κακλαμάνης αναγνώρισε «απόλυτα ειλικρινείς προθέσεις» στους δύο αρχηγούς εκτιμώντας όμως ότι η πρόταση «ναυάγησε» εξαιτίας εξωθεσμικών συμφερόντων που ασκούσαν πιέσεις μέσω βουλευτών και των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Και τα αφεντικά έχουν… αφεντικά», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, εν τέλει, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς αποδέχθηκαν τις ενστάσεις βουλευτών τους όσον αφορά στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ίδιο.

«Εξωθεσμικοί παράγοντες επεδίωξαν να υπονομεύσουν, να “κλαδέψουν” και τον Σαμαρά και τον Παπανδρέου», είπε, ασκώντας για μια ακόμη φορά δριμεία κριτική στα ΜΜΕ, τα οποία «ήθελαν να κάνουν τη δική τους κυβέρνηση».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε ότι είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι αποδέχτηκαν με ειλικρινή διάθεση τις δύο προϋποθέσεις που εκείνος έθεσε:

Πρώτον, να επιλέξει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα και από τα δύο κόμματα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, και

Δεύτερον, να μην είναι θνησιγενές το νέο κυβερνητικό σχήμα.

«Είχα διαβεβαιώσει και τους δύο ότι ούτε μία μέρα πριν ούτε μία μετά από την ημερομηνία που θα είχαν συμφωνήσει να γίνουν οι εκλογές δεν επρόκειτο να αλλάξει», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι αποδέχθηκαν τις προτάσεις του, ωστόσο η πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη.

Δεν υπήρξε στη πράξη όπως ο ίδιος είπε, ανταπόκριση προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Κακλαμάνης, διαπιστώνοντας την αδυναμία να προχωρήσει το σχήμα, όπως ο ίδιος το είχε προτείνει, διαμήνυσε στους δύο αρχηγούς ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες αρνείται να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.