Υπό την πίεση των Ευρωπαίων ηγετών και των αγορών συνεχίζεται στην Αθήνα το θρίλερ του σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης για δεύτερη μέρα ο γύρος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, αναφέρει το γερμανικό δίκτυο, Deutsche Welle.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές χαρακτηρίζονται από τον ευρωπαϊκό τύπο και τους αναλυτές σαν πόκερ για την εξουσία, για το κομματικό κύρος και τη μοιρασιά των πόστων στη νέα κυβέρνηση», σχολιάζει.

Το δημοσίευμα τονίζει την τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται όμως υπ’ αυτές τις συνθήκες να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εγγυόμενοι δισεκατομμύρια , καθώς οι Ευρωπαίοι ακόμη… περιμένουν από την Ελλάδα να επιδείξει «εθνική ευθύνη».

Πλέον μόνο «οι πράξεις μετράνε», αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη την άποψη πολλών Ευρωπαίων ηγετών, επισημαίνοντας και την γραπτή διαβεβαίωση της μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά και των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, που εκφράζουν οι Γερμανοί και τα μέλη του Eurogroup.

Όσον αφορά το πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου για την θέση του πρωθυπουργού, που έχει συζητηθεί, σύμφωνα με το περιοδικό Stern, χτες ήταν «μια χαμένη ημέρα για την Ελλάδα» και δεν αντιλαμβάνεται γιατί κωλυσιεργούν οι Έλληνες πολιτικοί ακριβώς στην πιο επικίνδυνη και δύσκολη στιγμή για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., την ώρα που απειλείται με χρεοκοπία, αν δεν εκταμιευτεί η 6η δόση της οικονομικής βοήθειας.