«Η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού έχει καθυστερήσει σχεδόν 24 ώρες, μία επιπρόσθετη απόδειξη της δυσκολίας των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας», σημειώνει η Guardian.

«Τα κόμματα των ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας είναι αντιμέτωπα με το θέμα της συμμαχικής κυβέρνησης, σε μία χώρα όπου αυτή η σκέψη θεωρείται σχεδόν ανάθεμα», τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η Guardian, μάλιστα, επικαλείται ομιλία του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος στις 18 Ιανουαρίου του 1944, επιστρέφοντας στο Λονδίνο από μία επίσκεψη του στην Αθήνα, περιέγραψε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με δεικτικό τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα:
«Το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να υποθέσει ότι, σε αυτή την ξένη χώρα, τα πράγματα αντιμετωπίζονται όπως θα αντιμετωπίζονταν εδώ, στην Αγγλία. Ακόμη και εδώ, είναι δύσκολο να κρατήσεις μία συμμαχία. Ωστόσο, φανταστείτε πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες σε χώρες όπου βασανίζονται από εμφυλίους πολέμους, προηγούμενους ή επικείμενους, και όπου οι συστάδες των ξένων κομμάτων έχει το καθένα τη δική του προσέγγιση στις ορέξεις, τα παραπτώματα και τις εκδικήσεις».