Τη συζήτηση επιστροφής στη δραχμή φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, προτείνοντας μάλιστα να έρθει το θέμα στη Βουλή.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μιλώντας για το αδιέξοδο με τους θεσμούς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες αντοχές, όχι πολιτικές, αλλά φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού… Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Δεν μπορεί να συζητάνε οι άνθρωποι στα καφενεία ή στα σπίτια τους και να μην γίνεται στη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε η οποιαδήποτε κουβέντα, εγώ είχα πει μια κουβέντα με ιστορικό βάθος: “και επί δραχμής, η Ελλάδα μεγαλούργησε”».

«Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, υπήρχε 200 χρόνια πριν μπούμε στο ευρώ, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή», πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης.

Ερωτώμενος εάν είναι μια καλή στιγμή για τη σχετική κουβέντα, ο βουλευτής επικαλέστηκε τις απόψεις Σόιμπλε: «Άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις; “Εγώ δεν κουβεντιάζω”; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».