Για ένα «συνεχόμενο μπρα-ντε-φερ όλο το σαββατοκύριακο» στην Ελλάδα γράφει σήμερα η εφημερίδα «Le Monde», σχετικά με την απόφαση που ανακοινώθηκε χτες το βράδυ, έπειτα από τη συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κατέληξαν στην απόφαση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

«Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι προς τις χώρες της Ευρωζώνης για τα σχέδια τους να μειώσουν το χρέος και να συνεχίσουν την πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί. Η συμφωνία αποφεύγει επίσης το κενό εξουσίας, καθώς ο Παπανδρέου δεν έχει ακόμη επισήμως παραιτηθεί», αναφέρει η εφημερίδα.

«Στην Αθήνα αναφέρεται το όνομα του Λουκά Παπαδήμου όλο και περισσότερο», γράφει η εφημερίδα «Les Echos», όσον αφορά το πιθανό όνομα του επόμενου πρωθυπουργού που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Η εφημερίδα μάλιστα κάνει μια αναφορά στο βιογραφικό του 64χρονου πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Μετά από πολλές εβδομάδες ενός “ψυχοδράματος” που είχε εξαντλήσει τους ηγέτες των κομμάτων και τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είχε προκαλέσει και αναστάτωση στις αγορές, οι πολιτικοί ηγέτες πέρασαν επιτέλους ένα μήνυμα ξεκάθαροι, έτσι ότι να μπορέσουν να εξακολουθήσουν να αποτελούν μέρος της ζώνης του ευρώ», σχολάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Με τον υπότιτλο «Τιτανικός», η γαλλική εφημερίδα «Libération» επισημαίνει ότι η απουσία μιας συμφωνίας θα έθετε σε κίνδυνο την θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ευτυχώς όμως κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε.