Σήμερα μετά από μια νέα τελική επικοινωνία των κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά, θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού καθώς και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης ο βίος της οποίας καθορίστηκε ήδη μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και αφού έχει ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση.

Οι πρώτες πληροφορίες βεβαιώνουν ότι στην συνάντηση των δύο αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατατέθηκαν προτάσεις για το όνομα του νέου πρωθυπουργού, αλλά κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει μια συνολική πρόταση σύνθεσης υπουργικού συμβουλίου, έτσι ώστε να κατανεμηθούν και αρμοδιότητες. Σίγουρα κατατέθηκε το όνομα του κ. Παπαδήμου και του κ. Δήμα.

Επίσης συζητήθηκε η τοποθέτηση αντιπροέδρων και όλα βεβαιώνουν ότι κρίθηκε «λογικό» να συνεχίσει ο κ. Ευάγ. Βενιζέλος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και της νέας κυβέρνησης.

Στο σχήμα πάντως του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και πρόσωπο από το στενό επιτελείο Σαμαρά (πιθανότατα ο Χ. Λαζαρίδης ή ο Χ.Σταικούρας).

Οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθοριστεί η συνολική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άρχισαν χθες βράδυ αμέσως μετά την αποχώρηση των δύο πολιτικών αρχηγών από το προεδρικό μέγαρο.

Στην κοινή σύσκεψη των κ. Βενιζέλου, Σαχινίδη, Ζανιά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και των κ. Λαζαρίδη, Σταμάτη και Σταικούρα από την πλευρά της ΝΔ, συζητήθηκε η στάση της Ελλάδας και οι διαβεβαιώσεις που θα καταθέσει ο κ. Βενιζέλος στην σημερινή συνεδρίαση του Eurοgroup.

Παράλληλα όμως άρχισε η συζήτηση των επιμέρους σημείων της συμφωνίας Παπανδρέου-Σαμαρά. Έτσι αργά χθες βράδυ έγινε γνωστό ο βίος της υπό συγκρότηση κυβέρνησης θα είναι μέχρι τον Φεβρουάριο και αφού έχει ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Το ερώτημα είναι αν βρέθηκε η μέση οδός στην ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με δεδομένο ότι η ΝΔ είχε κάνει σημαία το αίτημα αυτή να μην έρθει στην Βουλή «πακέτο» με τα μέτρα και τους όρους που την συνοδεύουν…