Μετά από έντονο παρασκήνιο και σειρά μεθοδεύσεων, 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδωσαν χθες την ψήφο εμπιστοσύνης όχι στον πρωθυπουργό αλλά στην πρόθεσή του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Το γεγονός ότι είναι έκδηλη η καχυποψία έναντι των προθέσεων Παπανδρέου – αφού ακόμα και μετά την ομιλία του πολλοί βουλευτές εφόσον δεν τον είχαν ακούσει να παραιτείται, έλεγαν ότι πριν τη συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τίποτε δε θεωρούν βέβαιο – καθιστά βέβαιο ότι εάν επιχειρήσει να παραμείνει θα συναντήσει πολλαπλάσια αντίδραση, μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης: «Είναι αυτονόητο ότι οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό οφείλουν να αποκτήσουν από αύριο (σ.σ. σήμερα) κιόλας αντίκρισμα αλήθειας. Πρόκειται για θετικές εξελίξεις για τις οποίες προσωπικά πάλεψα με όλες μου τις δυνάμεις».

Μία κυβέρνηση με Παπανδρέου επικεφαλής θα συναντήσει εντός ολίγων ημερών και πάλι την αντίδραση βουλευτών που ζητούσαν την απομάκρυνση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και κυβέρνηση εθνικής ενότητας (σχετικές δηλώσεις έκαναν ο Α. Λοβέρδος, η Β. Παπανδρέου, η Ε. Καϊλή κ.α.). Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι βουλευτές αλλά και υπουργοί έλεγαν αργά χθες βράδυ ότι θεωρούν προϋπόθεση την απομάκρυνση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, ακόμα και αν η προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας συναντήσει την άρνηση όλων των κομμάτων, όπως είναι αρκετά πιθανό.

Σε αυτήν την περίπτωση, παραμένει ενεργό το σενάριο ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Ευ. Βενιζέλο, κάτι που επιβεβαιώνεται ότι συζήτησαν χθες και φέρονται να συμφώνησαν Παπανδρέου και Βενιζέλος σε μεταξύ τους συνάντηση. Αν αυτό το σενάριο πάρει σάρκα και οστά, θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ καθώς φαίνεται ότι η τρόικα (Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης) και τα στελέχη που στηρίζουν την κίνησή τους, δύσκολα θα συναινέσουν σε μία τέτοια εξέλιξη. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «μία αλλαγή σκυτάλης μέσα από το ΠΑΣΟΚ δε λύνει κανένα από τα προβλήματα που οδήγησαν στην ανάγκη εθνικής συναίνεσης».

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές αρνούνταν χθες να μιλήσουν με βεβαιότητα για το τι θα συμβεί αν η προσπάθεια Παπανδρέου για κυβέρνηση συνεργασίας αποτύχει. Γι΄ αυτό και όλα δείχνουν ότι η χθεσινή ψήφος εμπιστοσύνης θα έχει ισχύ μόλις λίγων ημερών, αν αποδειχθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τελικά η παραμονή Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ υποστηρικτές του Παπανδρέου, έλεγαν χθες ότι «αν κανείς δεν συμφωνήσει στην κυβέρνηση συνεργασίας τότε κανείς δε θα τον κατηγορήσει αν μείνει», την ίδια ώρα άλλα στελέχη έλεγαν ότι «εφόσον δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, τότε δεν πληρείται η προϋπόθεση που θέσαμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, άρα ο μόνος δρόμος θα είναι οι εκλογές». Η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών πάντως παραδέχονταν ότι η διαφαινόμενη συμφωνία Παπανδρέου – Βενιζέλου έχει στόχο να ρίξει την ευθύνη της μη συναίνεσης στη Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας βέβαιη την απόρριψη από τον Α. Σαμαρά, πριν ακόμα κάνει τη χθεσινοβραδινή δήλωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είδαν ως τουλάχιστον καχύποπτο το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε στην παραίτησή του, ενώ οι αμφιβολίες τους ενισχύθηκαν όταν δεν άκουσαν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκλογών. Το γεγονός ότι μιλώντας αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να «διορθώσει» τον πρωθυπουργό και να μιλήσει για εκλογές τον Φεβρουάριο, δεν καθησύχασε κανέναν.