Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάσσεται ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, την ίδια στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο να τεθεί ερώτημα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Γιατί διαφωνούμε να πουν οι Έλληνες τη γνώμη τους; Γιατί φοβόμαστε ότι οι Έλληνες δεν θα θέλουν την παραμονή στο ευρώ;» διερωτάται, σημειώνοντας ότι «θα προτιμούσα το πολιτικό σύστημα να θεωρεί τη συμμετοχή του λαού επιτυχία».

Σε γραπτή δήλωσή του από το εξωτερικό όπου βρίσκεται ο κ. Κουβέλης αναφέρει:

«Από το εξωτερικό όπου αναγκαστικά βρίσκομαι, παρακολουθώ και απορώ: Οι Ευρωπαίοι βέβαια, θέλουν να προχωρήσει το σχέδιο σταθεροποίησης του Ευρώ (όχι της Ελλάδας) χωρίς πολλή συζήτηση. Εμείς όμως; Γιατί διαφωνούμε να πουν οι Έλληνες τη γνώμη τους; Γιατί φοβόμαστε ότι οι Έλληνες δεν θα θέλουν την παραμονή στο Ευρώ; Γιατί φοβόμαστε μόνοι μας να εξασκήσουμε τα δικαιώματα της εθνικής μας κυριαρχίας;».

«Θα προτιμούσα το πολιτικό σύστημα να θεωρεί τη συμμετοχή του λαού επιτυχία. Κι ο λαός να υποστηρίζει το να έχει γνώμη επιτέλους. Φτάνει πια να περιμένουμε όλη την ιστορία μας να μας βοηθήσει κάποιος άλλος χωρίς εμείς να έχουμε άποψη, ευθύνη, θάρρος» υπογραμμίζει και θέτει το ερώτημα:

«Μήπως η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που όλοι αναζητούν θα έπρεπε να αρχίσει από το να γινόμασταν πιο υπεύθυνοι και δημοκρατικοί;».