Τα πρωτοφανή επεισόδια στη Θεσσαλονίκη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας που έφτασαν μέχρι και να ματαιώσουν την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αλλά και σε άλλες πόλεις όπως στο Ηράκλειο, είναι η απάντηση μίας μερίδας της ελληνικής κοινωνίας στο θετικό κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία της Πέμπτης.

Μπορεί ο κ. Παπανδρέου να είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι ανησυχεί για την αντίδραση των αγορών έναντι της συμφωνίας που επετεύχθη, θα έπρεπε όμως να ανησυχεί περισσότερο για τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης η πλειοψηφία της οποίας κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση και δεν πιστεύει τις αισιόδοξες προβλέψεις του πρωθυπουργού.

Έχουν προφανώς δίκιο όσοι υπουργοί αλλά και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι το κλίμα ευφορίας που αρχικά επιχείρησαν να δημιουργήσουν οι Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος το πρωί της Πέμπτης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες, δε συνάδει με το γενικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά. Και ότι η μετάβαση από την πλήρη απογοήτευση και απαισιοδοξία στην θετική σκέψη δε μπορεί να γίνει με λόγια από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά μόνο με έργα σε βάθος χρόνου.

Τα λόγια εκνευρίζουν περισσότερο τον δίκαια αγανακτισμένο πολίτη, ενώ η απομόνωση του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό του έχει αποκλείσει τη δυνατότητα να συνομιλεί με δυνάμεις και πολίτες εκτός του χώρου του.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να καταστήσει σαφές ότι τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές ή να πάρει άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες όπως αυτές που του ζητούσαν υπουργοί και βουλευτές πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Δε συμφωνούν όλοι στο ΠΑΣΟΚ αλλά τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο δε θα του δημιουργήσουν προβλήματα. Το θέμα όμως είναι να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση αυτό το δίμηνο κάνοντας δουλειά – οι εκκρεμότητες είναι πολλές και σημαντικές – και να μην αντιδράσει η κυβέρνηση όπως μετά την 21η Ιουλίου που έχασε χρόνο και αξιοπιστία. Ούτως ή άλλως δεν έχει και πολλούς δρόμους να διαλέξει. Ας μη γίνει και η 26η Οκτωβρίου, 21η Ιουλίου.

Πηγή: www.24h.gr