Ως εξαιρετικό χαρακτήρισε το έργο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου που σήμερα βρέθηκε στην Πάτρα και εγκαινίασε έκθεση φωτογραφίας στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης.

Η υπουργός συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και συζήτησαν θέματα σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς περιφέρειας για τη διατήρηση και την ανάδειξη αρχαιολογικών και των πολιτιστικών μνημείων της περιφέρειας.

Ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε στην υπουργό ότι «με τη σωστή προετοιμασία και τις κατάλληλες μελέτες, θα κατορθώσουμε να υλοποιήσουμε νέα έργα, ώστε να κάνουμε την περιοχή μας, μία σύγχρονη περιφέρεια πολιτισμού, τουρισμού και ανάπτυξης». Και αναφέρθηκε στα 14 έργα προϋπολογισμού 15.495.607,20 ευρώ που υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013, όπως την κατασκευή του μουσείου αρχαιολογικού χώρου Θέρμου, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαστούνης, το Φρούριο Ρίου, τη Νέα Πλευρώνα, τον Αρχαιολογικό Χώρο Βούντενης Πατρών, το Κάστρο Πάτρας, το Χλεμούτσι Ηλείας, το Μνημείο του Ιερού Απόλλωνος στο Θέρμο, το Ηρώο Καλυδώνας κ.α.

Από την πλευρά της η υπουργός τόνισε ότι «το έργο της περιφέρειας είναι εξαιρετικό. Πραγματικά πιστεύω πολύ βαθιά, ότι ο πολιτισμός, τα μνημεία μας είναι το μεγάλο μας κεφάλαιο, μαζί με την ομορφιά αυτού του τόπου. Άμα το καταλάβουμε αυτό, θα βρούμε τον τρόπο της πραγματικής ανάπτυξης, γιατί γύρω από αυτά τα μνημεία μπορούν να συνυπάρξουν υγιείς δράσεις των πολιτών που μπορούν να προσφέρουν ανάπτυξη και προκοπή».

«Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας και της πραγματικής βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε.

Μείζονος σημασίας για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για το υπουργείο Πολιτισμού, όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, είναι η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για τα επόμενα σημαντικά έργα.

Έργο προτεραιότητας για την περιφέρεια είναι η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», έργο που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το δήμο Πατρέων.

«Είναι βασικός στόχος μας, αυτό το κόσμημα για την αχαϊκή πρωτεύουσα να αποκατασταθεί, να συντηρηθεί και να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας. Και τόνισε ότι «το μεγάλο όνειρο μας είναι η ενοποίηση των χώρων του αρχαιολογικού μουσείου της Πάτρας με την ευρύτερη περιοχή του κτήματος του ΕΘΙΑΓΕ καθώς και του περιβάλλοντα χώρου».

Από την πλευρά της η κυρία Κονιόρδου υπογράμμισε πως «τόσο η περιφέρεια όσο και το υπουργείο είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Θα είμαστε στο πλευρό της Περιφέρειας για να εργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια η υπουργός μετέβη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας για το έργο της Εφορείας στην Αχαΐα και την Ηλεία, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η υπουργός αργότερα είχε γεύμα εργασίας και με το δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις πολιτιστικές δομές της πόλης καθώς και την ενίσχυση του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού.