Αγώνα ταχύτητα κάνει η κυβέρνηση με σκοπό να πραγματοποιηθούν έγκαιρα όλα όσα περιλαμβάνονται στο καθηκοντολόγιο που μας άφησε η τρόικα.

Δηλαδή να ψηφιστούν έγκαιρα οι διατάξεις για εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο, τις νέες περικοπές στις συντάξεις και το επώδυνο πακέτο φορολογικών μέτρων.

Η εκταμίευση της 6ης δόσης όμως θα κριθεί νωρίτερα, από την έκθεση της τρόικα που θα δημοσιοποιηθεί σε 8 ημέρες από σήμερα. Και όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην «Handelsblatt» η νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από το πόρισμα της έκθεσης.

Ναι μεν… αλλά για την 6η δόση και από τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε που δηλώνει «Καλωσορίζουμε την ολοκλήρωση των εργασιών της τρόικας στην Αθήνα. Η δήλωση των ελεγκτών αποτυπώνει φωτεινά και σκοτεινά σημεία. Θα περιμένουμε την έκθεση, θα την αναλύσουμε και μετά θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με την έκτη δόση».

Μέσα σε αυτά, τα στενά χρονικά περιθώρια, θα πρέπει να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που ανατρέπει μισθούς φόρους και εργασιακές σχέσεις και την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει δεσμεύσεις για το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων, για άμεσες απολύσεις στο δημόσιο για λουκέτα σε ΔΕΚΟ και φορείς του δημοσίου, για αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου αλλά και για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

Κρίσιμο είναι και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι άμεσα συνδεδεμένο με το κούρεμα του χρέους αλλά και με το νέο δάνειο που περιμένουμε από την Τρόικα, όπως φροντίζει να μας θυμίζει η Άνγκελα Μέρκελ.

Δίνοντας στην Βουλή την μάχη για το πολυνομοσχέδιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε πρόθυμος να αξιοποιήσει «κάθε καλή και τεκμηριωμένη πρόταση» και προανήγγελλε βελτιώσεις στα μέτρα που αφορούν τους τριτεκνους.

Την ίδια ώρα το δημοσιονομικό έλλειμμα που παρακολουθεί με αυστηρό βλέμμα η τρόικα αντί να μειώνεται, συνεχίζει να αυξάνεται. Το 9μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου, φέτος, αυξήθηκε κατά 15,1% σε σχέση με πέρσι.