Αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά κατάθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του. Είχε προηγηθεί επίθεση του πρωθυπουργού κατά του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της διαφθοράς.

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αποδράσει, να σιωπήσει. Ενδεχομένως να τον συμβούλευσαν οι επικοινωνιολόγοι να μην μιλάει για αυτά τα θέματα γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Ή γιατί δεν χρειάζεται να λερώσει αυτός τα χεριά του γιατί κάνουν άλλοι τη βρώμικη δουλειά όπως οι καναλάρχες κ.α.», είπε ο κ. Τσίπρας και ανακοίνωσε:

«Καταθέτω αίτημα για προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Μην νομίζετε ότι θα αποδράσετε. Θα έρθετε να μιλήσετε εδώ, μπροστά στον ελληνικό λαό.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση κατά του αρχηγού της ΝΔ, λέγοντας: «Όσο σιωπηλός ήταν ο κ. Μητσοτάκης στα θέματα της διαπλοκής, τόσο ξεκάθαρος ήταν στα θέματα της δίκης τους ιδεολογικής τοποθέτηση. Υπερασπίστηκε τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα».

Επίθεση στη ΝΔ για την εκπαίδευση

«Ντύνεται με το αίτημα του φιλελευθερισμού και της ελευθερίας, ενώ την ίδια στιγμή υπερασπίζεται δικαιώματα των ολίγων. Υπερασπίζεται μια εκπαίδευση για τα δικαιώματα των ολίγων. Το ίδιο κάνει και σε αλλά ζητήματα», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας την αγορά εργασίας, το κοινωνικό κράτος και τις απολύσεις.

«Υπερασπίζεται μια εκπαίδευση των ελίτ, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αριστοκρατίας. Πιστεύει ότι χάρη σε κάποια αόρατη πρόνοια της αγοράς μπορεί αν προοδεύσει ο κόσμος», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμη τον πρόεδρο της ΝΔ πως θέλει ένα εκπαιδευτικό σύστημα κατ’ εικόνα και ομοίωση της αγοράς, ενώ έκανε λόγο για αρνητική προκατάληψη εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη για τον ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου. «Δεν υπερασπίζεστε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά μεροληπτείτε υπέρ τους ενάντια στα δημόσια», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταπτυχιακών, σημείωσε πως «δεν μπορεί να το καθορίζει αποκλειστικά η αγορά αλλά να λαμβάνουμε υπόψη και τις ανάγκες της κοινωνίας. Για παράδειγμα η Ελλάδα είναι η χώρα που θα μπορούσε να έχει και σημαντικότερες μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία. Μπορεί να το καθορίσει αυτό η αγορά; Είναι ακραία η άποψή σας».

Μίλησε επίσης για προσπάθεια παραπλάνησης εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ, αναφερόμενος σε μια φράση του κ. Μητσοτάκη ότι «η παιδεία χρειάζεται εθνικής συναίνεση». «Ποια είναι η δική σας στάση; Είπατε ότι θα τα καταργήσετε όλα όσα έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς ακολουθείτε μια έξαλλη αντιπολίτευση. Εσείς αποχωρήσατε από τη συζήτηση την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Ποιος δεν τη θέλει τη συναίνεση;», διερωτήθηκε.

«Φτιάξατε το σχολείο που θέλει να τους κάνει όλους ίδιους, σταματήσατε να δίνετε υποτροφίες…», σημείωσε ακόμη.

Για τα πρότυπα σχολεία, παρατήρησε πως «τα ιστορικά πρότυπα συνεχίζουν να λειτουργούν. Εμείς θέλουμε να δώσουμε τα βάρος στα πειραματικά. Πουθενά δεν υπάρχει ταύτισή τους. Και έχουμε διαχωρίσει, όμως θέλουμε να ρίξουμε το βάρος στα πειραματικά που δοκιμάζονται νέες εκπαιδευτικές μέθοδοι, προκειμένου μετά να εφαρμοστούν και στο σύνολο της εκπαίδευσης, γι’ αυτό δεν πρέπει να πηγαίνουν μαθητές μόνο του 20».

«Όλα τα δημοτικά τώρα μπορούν να λειτουργήσουν ως ολοήμερα. Μέχρι πέρυσι υπήρχαν σχολεία που δεν έκαναν αγγλικά και πληροφορική και τώρα κάνουν όλα από την πρώτη δημοτικού. Τις ώρες τις μειώσαμε γιατί είναι παραγωγική επιστημονική άποψη ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν μπορούν με τόσο βαρύ πρόγραμμα», συνέχισε.

«Μας λέτε πως οι αλλαγές στο γυμνάσιο έγιναν χωρίς διάλογο. Αν είχατε παραμείνει στην επιτροπή μορφωτικών θα ξέρατε», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας.