Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ιωάννης Αμανατίδης, δήλωσε ότι στόχος των κυβερνήσεων Ελλάδας – Κύπρου είναι η διεύρυνση της συνεργασίας των αποδήμων των δύο χωρών με τη διασπορά του Ισραήλ και της Αρμενίας. Το θέμα αυτό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού με τον Κύπριο επίτροπο προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Φώτη Φωτίου.

Ειδικότερα, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Έλληνα υφυπουργό για τις επαφές του στο Ισραήλ όσον αφορά στα θέματα διασποράς, σημειώνοντας, ότι υπάρχει η συναντίληψη, το θέμα της διασποράς να ενταχθεί στην ευρύτερη συνεργασία των τριών χωρών. «Πολύ πιθανόν να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση κορυφής των ηγετών των τριών χωρών που θα γίνει πριν από το τέλος του χρόνου στα Ιεροσόλυμα», είπε.

Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι ο οικουμενικός Ελληνισμός έχει μόνο να κερδίσει από τη στενότατη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και πρόσθεσε ότι μια μεικτή επιτροπή θα ετοιμάσει μνημόνιο σε επιμέρους θέματα συνεργασιών των αποδήμων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, ανέφερε, αποτελούν παράγοντα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και μπορούν με το διάλογο και τη συνεργασία να αποτελέσουν «το φάρο και για όλη τη γειτονική περιοχή για να σταματήσουν οι διενέξεις, οι οποίες ουσιαστικά γεννούν προβλήματα, όπως είναι το προσφυγικό και η φτώχεια.

Ο κ. Αμανατίδης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στη βάση του ευρωπαϊκό κεκτημένου, η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.