Θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με κυρίαρχο την «πρωτοφανή παγκόσμια μεταναστευτική κρίση», συζήτησαν, χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Καναδός υπουργός Μετανάστευσης, Προσφύγων και Ιθαγένειας Τζον ΜακΚάλουμ, σε μια «εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση» στο Τορόντο, που «επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά», όπως αναφέρουν οι δύο άνδρες σε κοινή δήλωσή τους μετά το πέρας της συνάντησης τους.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επίτροπος και ο Καναδός υπουργός δήλωσαν:

«Η συνάντησή μας ήταν εποικοδομητική και παραγωγική και επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών θεμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων της τρέχουσας μεταναστευτικής κρίσης και των ζητημάτων για τις θεωρήσεις.

Ανταλλάξαμε απόψεις για την πρωτοφανή παγκόσμια μεταναστευτική κρίση και τις συντονισμένες προσπάθειες που απαιτούνται από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί. Συζητήσαμε για τις υποδειγματικές προσπάθειες του Καναδά για να επανεγκατασταθούν Σύροι, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και για την ανάγκη για άλλες χώρες να επιδείξουν παρόμοια ηγετική στάση στο θέμα αυτό. Η αλληλεγγύη και η ευθύνη θα πρέπει να καθοδηγούν τις ηθικές, νομικές και πολιτικές μας αρχές στο θέμα αυτό.

Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς να εξασφαλίσουμε καλύτερες νόμιμες οδούς, όχι μόνο για εκείνους που χρειάζονται προστασία, αλλά και για εκείνους που έχουν προσόντα στην παραγωγική διαδικασία των χωρών. Οι οικονομίες μας χρειάζονται ταλέντα από το εξωτερικό και μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλο σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας αναφερθήκαμε επίσης στο θέμα της αμοιβαιότητας των θεωρήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά. Έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να επιλύσουμε τα εναπομείναντα ζητήματα στον τομέα αυτό και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα και από τις δύο πλευρές για τη βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης.

Ο Καναδάς και η ΕΕ είναι διαχρονικοί βασικοί εταίροι, όχι μόνο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, και δεσμευόμαστε για τη συνέχιση αυτής της στρατηγικής, φιλίας και σχέσης, στο μέλλον».