Με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό ψηφισμένα και στη φαρέτρα της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει ολοκληρωτικά το βλέμμα του στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η ψηφοφορία της Κυριακής ολοκληρώθηκε όπως αναμενόταν δίχως διαρροές, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να εκτιμούν πως η τριήμερη συζήτηση ανέδειξε τόσο την τήρηση των κόκκινων γραμμών, καθώς 2,1 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα δουν μειώσεις στις συνταξιοδοτικές αποδοχές τους, όσο και το στρατηγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η Νέα Δημοκρατία, η οποία πολιτεύεται όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χωρίς αντιπροτάσεις και με μοναδικές θέσεις αυτές της διαπλοκής, του ΔΝΤ και των πιο σκληρών κύκλων των δανειστών.

Το Μέγαρο Μαξίμου πλέον στοχεύει σε μία πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και την επίσημη έναρξη για πρώτη φορά της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου η τελική συμφωνία πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Μαΐου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει μεταβεί από την Κυριακή στις Βρυξέλλες, έχει στη φαρέτρα του εκτός από το ψηφισμένο Ασφαλιστικό και Φορολογικό και μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στους έμμεσους φόρους, κ.λπ.

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση.

Πάντως, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να ανοίξουν και επίσημα τα χαρτιά τους όλες οι πλευρές, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα έχει βγει στην επιφάνεια η μετωπική σύγκρουση μεταξύ των θεσμών για το μέλλον του χρέους. Στο κυβερνητικό επιτελείο, έχοντας δεδομένη μέχρι στιγμής τη στήριξη των Ευρωσοσιαλιστών και της Κομισιόν (χαρακτηριστικές οι νέες χθεσινές παρεμβάσεις Γιούνκερ και Μοσκοβισί), αναμένουν με μεγάλη αγωνία το αποτέλεσμα του μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για την απομείωση του χρέους, με τη δαμόκλειο σπάθη νεών μακρόσυρτων διαβουλεύσεων χωρίς υπαιτιότητα της Αθήνας να επικρέμεται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναπτυξιακή νότα από Τσίπρα

Ουδόλως τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί η έντονη αναπτυξιακή νότα που επέλεξε να δώσει στην ομιλία του στη Βουλή την Κυριακή ο πρωθυπουργός, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη διευθέτηση του χρέους, η οικονομία θα μπορέσει να πετύχει θεαματική άνοδο, ακόμα μεγαλύτερη και από τις προβλέψεις της Eurostat. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως «η ελληνική οικονομία είναι σαν το ελατήριο έχει συμπιεστεί επί έξι χρόνια και πλέον είναι έτοιμη να εκτιναχτεί».

Στο Μέγαρο Μαξίμου με αιχμή του δόρατος τον Αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση, με επιμέρους νομοθετήματα τα οποία λιμνάζουν λόγω της εκκρεμούσας αξιολόγησης (καταπολέμηση λαθρεμπορίου καπνού, καυσίμων, νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων και νομιμοποίηση χρημάτων στο εξωτερικό), το νέο ρεκόρ που αναμένεται από τον τουριστικό κλάδο αλλά και με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών, εκτιμούν ότι η πορεία της οικονομίας όντως θα περάσει σε ένα αντιδιαμετρικά αντίθετο πρόσημο στο β’ εξάμηνο του έτους. Στόχος, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, είναι το συντομότερο δυνατόν να γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα αυτής της αντιστροφής κλίματος στο πορτοφόλι των ασθενέστερων στρωμμάτων που επί μία εξαετία πληρώνουν την κρίση, αλλά και στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας.