Καθυστέρηση στην υλοποίηση υποχρεώσεών τους προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού επέρριψε σε ΟΗΕ και ΕΕ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο με τον διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Γιάν Γιάραμπ, επισήμανε ότι παρατηρείται στασιμότητα στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 20.000 προσφύγων, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Έκανε επίσης λόγο για τραγικά αργούς ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η διαδικασία υποστήριξης των υπηρεσιών ασύλου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάραμπ έθεσε υπόψη του υπουργού σειρά διαπιστώσεών του από την επίσκεψή του σε δομές στέγασης προσφύγων, και επισήμανε δυσλειτουργίες στη διαδικασία αιτήσεων και χορήγησης ασύλου, ιδιαίτερα σε πρόσφυγες που δεν είναι Σύροι.

Ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση, εξέφρασε την κατανόησή του για το περιεχόμενο των διαπιστώσεων αυτών και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.