Οι προτάσεις και τα αιτήματα της Τουρκίας προς την Ε.Ε. διέρρευσαν πριν λίγη ώρα από το Reuters, το οποίο δημοσιεύει ένα προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με αυτό, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία του Νοεμβρίου για το προσφυγικό, η Τουρκία ζητά, μεταξύ άλλων:

  • Τρία δισ. ευρώ επιπλέον βοήθεια από τώρα ως το τέλος του 2018.
  • Εφαρμογή της άρσης βίζας για τούρκους πολίτες στη ζώνη Σέγνκεν, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016.
  • Εκκένωση των ελληνικών νησιών από πρόσφυγες και επανεισδοχή μόνο εκείνων που πέρασαν το Αιγαίο μετά από μια ορισμένη ημερομηνία
  • Μετεγκατάσταση προσφύγων, με την ΕΕ να δέχεται έναν σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από ελληνικά νησιά (αφότου η Τουρκία πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά).

Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων. Σύμφωνα με ευρωπαίους και τούρκους αξιωματούχους, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας και διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα ζητά η Τουρκία, με βάση το προσχέδιο που δημοσιεύει το Reuters…

Η Τουρκία δεσμεύεται:

1. Να επιτρέψει την άμεση επανεισδοχή όλων των παράτυπων μεταναστών που περνούν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία χωρίς κάποια προκατάληψη αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν για τη χώρα σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους.

2. Για το σκοπό αυτό θα συσταθούν κέντρα ελέγχου παράτυπης μετανάστευσης σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία

3. Να εφαρμόσει όλα τα διοικητικά και νομικά μέτρα για να εξυπηρετήσει τους προηγούμενους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων και των διμερών συμφωνιών με την ελληνική κυβέρνηση.

4. Να συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ε.Ε. και την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων για να διασφαλίσει την επανεγκατάσταση των σύρων προσφύγων με χρήση της φόρμουλας «για κάθε Σύρο που θα δέχεται πίσω η Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται από την Τουρκία σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.».

5. Να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα προγράμματα και να συνεργαστεί με την Ε.Ε. για την δημιουργία ασφαλών περιοχών για τους πρόσφυγες εντός του συριακού εδάφους.

Η Ευρώπη δεσμεύεται:

1. Να απομακρύνει πλήρως τους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να αποδεχθεί μόνο όσους πέρασαν στα νησιά μετά από μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα καθοριστεί.

2. Να καλύψει το υφιστάμενο κόστος (στη διαδικασία επανεισδοχής).

3. Αναφορικά με το σημείο 5 του ανακοινωθέντος της 29ης Νοεμβρίου 2015, αντί για τον Οκτώβριο, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πραγματοποίηση της άρσης των όρων της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, στη βάση ενός οδικού χάρτη.

4. Να προχωρήσει στην αποτελεσματική μετεγκατάσταση των Σύρων από την Τουρκία, στη βάση της φόρμουλας που αναφέρεται στο άρθρο 4 για εξισορρόπηση σε μηνιαία βάση και να συνεργαστεί με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την δημιουργία ασφαλών ζωνών μέσα στη Συρία.

5. Να προετοιμαστεί για την απόφαση που αφορά άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

6. Να επισπεύσει και να διευκολύνει τη μεταφορά και την εκταμίευση της πίστωσης για τους σύρους πρόσφυγες και θα αποφασίσει για περαιτέρω χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

7. Να αξιολογεί την πρόοδο από κοινού με την Τουρκία σε μηνιαία βάση και σε κοινά συμφωνημένες και αρμόζουσες τοποθεσίες.