Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, καθώς και στην 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Στο μεταξύ, τούρκος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως η έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 7 Μαρτίου δεν πρέπει να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά θα πρέπει να αφορά και τις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ένωση.

«Δεν θέλουμε η σύνοδος κορυφής να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Πρέπει να λάβει υπόψιν το σύνολο των θεμάτων της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Εκτός από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σύνοδος κορυφής πρέπει να δώσει την ευκαιρία για συνομιλίες σχετικά με το θέμα της κατάργησης των αδειών εισόδου προς τους τούρκους πολίτες, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά είναι αδύνατον να το καταφέρουμε σε μία μέρα», πρόσθεσε.