«Πολύ έξω από τις απαιτήσεις της ουσίας» θεωρεί τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι προέχει το προσφυγικό.

«Θεωρώ ότι η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα τώρα είναι πάρα πολύ έξω από τις απαιτήσεις της ουσίας. (…) Υπάρχει έδαφος πραγματικό για έναν ειλικρινή διάλογο και για συγκλίσεις πάνω στις μεγάλες εκκρεμότητες της εποχής μας. (…) Βέβαια, δεν το συζητάμε (σ.σ.: αν ο εκλογικός νόμος μπορεί να περιμένει γι’ αργότερα)», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις.

Για τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στο προσφυγικό και το Συμβούλιο Αρχηγών για το ζήτημα, ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε σχετικά:

«Δεν θα το έλεγα, αλλά αυτό είναι θέμα εκτίμησης (σ.σ.: η απουσία Μητσοτάκη από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή). Η συμφωνία ήταν από το Σάββατο και όχι μόνο ανάμεσα στους τρεις (πολιτικούς αρχηγούς), διότι θέλω να πω ότι υπάρχει αυτό το κλίμα και είναι θετικό. Η κυβέρνηση πιστεύω πως πολιτεύεται με γνώμονα να υπάρξει η ευρύτατη δυνατή συναίνεση του λαού κατ’ αρχήν και της κοινωνίας, σε μία πάρα πολύ δύσκολη φάση, όπου έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα και όπου υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Από εκεί και πέρα, η αντιπολίτευση κάνει τη δική της δουλειά, πολλές φορές βρίσκεται εν αδίκω ή εν δικαίω, δηλαδή προσπαθεί και έχει μία υπεύθυνη στάση. Αυτό κρίνεται κάθε φορά από τους πολίτες, δεν υπάρχει όμως ένας γενικός κανόνας, το καταλαβαίνετε».

Όσο για τις αποκλίσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών Θεσμών ως προς το ελληνικό πρόγραμμα, είπε:

«Το ΔΝΤ βρίσκεται σε απόκλιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθυστερούν απ’ ό,τι φαίνεται την έλευση τους ή δεν την έχουν προγραμματίσει κιόλας ακόμα και αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, τη στιγμή που απ’ όλες τις άλλες πλευρές στην Ευρώπη έχει διαμηνυθεί και στον πρωθυπουργό και στον κ. Τσακαλώτο ευθέως ότι κι αυτοί βιάζονται και θεωρούν ότι είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση. Υπάρχει λοιπόν αυτή η σοβαρή διάσταση απόψεων, που δεν μπορούμε να την κρύβουμε και γι’ αυτό κάνει αυτά τα διαβήματα η κυβέρνηση, έτσι ώστε να προσέλθει και το ΔΝΤ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης».