«Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζονται αντιπρόεδροι του κόμματος ο βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης, με αρμοδιότητα τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος και ο βουλευτής Β’ Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης, με αρμοδιότητα το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου».

Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει καταλήξει εδώ και μέρες στα δύο πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν σε διακριτούς ρόλους στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Η ειδική αποστολή Γεωργιάδη

Πέραν αυτού, ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται να αναλαμβάνει και ακόμα έναν ρόλο. Την ώρα που ο νέος πρόεδρος κάνει λόγο για στροφή στην κεντροδεξιά, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται ως ο πολιορκητικός κριός που θα επιχειρήσει να διεμβολίσει το εκλογικό κοινό πρωτίστως των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και δευτερευόντως της Χρυσής Αυγής, σε μία προσπάθεια εκλογικής διεύρυνσης προς τα δεξιά του πολιτικού άξονα. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του τελευταίου αναφορικά με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, για το οποίο εξέφρασε την άποψη ότι βαίνει προς πολιτική εξαφάνιση, σε μία προσπάθεια να επιφέρει φθορές στην κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να κληρώσει και για τους τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να συγκεράσει όλες τις «φατρίες» της ΝΔ, καλλιεργώντας περαιτέρω το κλίμα ενότητας, με τα «αγκάθια» των προεκλογικών συμφωνιών ωστόσο να δυσχεραίνουν το έργο του.

Υψηλοί τόνοι για το νέο διπολισμό

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο το κλίμα ευφορίας που επικρατεί τις πρώτες ημέρες μετά τη νέα εκλογή προέδρου, το οποίο αποτυπώθηκε και δημοσκοπικά στις δύο σφυγμομετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο και μετά από καιρό και απανωτές εκλογικές ήττες έδιναν προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει και από την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, υιοθετεί αντιπολίτευση σκληρού ροκ, στήνοντας σκηνικό σύγκρουσης σε κάθε ευκαιρία με το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος θα αναλάβει να απαντά σε όλες τις αιχμές και τις προκλήσεις του Μαξίμου με συχνή παρουσία του ενώπιον των καμερών.

Την ίδια ώρα, επιδιώκει να προλάβει όλες τις μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό της ΝΔ προκειμένου να παρουσιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτοιμο και με μία εναλλακτική πρόταση για διακυβέρνηση, εντός των χρονικών πλαισίων που ο ίδιος έχει θέσει με το πρόγραμμα των 111 ημερών, στις αρχές Μαΐου.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να κλείσει άμεσα όσες εκκρεμότητες υπάρχουν όσον αφορά τα εσωκομματικά, ενώ οι μεγάλες και ριζικές αλλαγές αναμένονται στο Συνέδριο που θα γίνει μέσα στην άνοιξη. Εκεί ουσιαστικά αναμένεται να φανούν και τυχόν πρώτες αντιδράσεις από τη μερίδα των «καραμανλικών» στελεχών, που πληροφορίες τους φέρνουν να έχουν εκφράσει ήδη αντιδράσεις στις επιλογές των προσώπων που συγκροτούν τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ. Ο προβληματισμός, ο οποίος σε μικρότερο βαθμό απασχολεί και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έγκειται στο κατά πόσο οι επιλογές των κ.κ. Γεωργιάδη και Χατζηδάκη μπορεί να υπηρετήσει τη στροφή σε μία κεντρώα πολιτική γραμμή.