Έκκληση προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για συνεννόηση έκανε ο ευρωβουλευτής της Ομάδας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θόδωρος Σκυλακάκης, καθώς όπως τόνισε «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε συμφωνία για επιλεκτική ή και ελεγχόμενη χρεοκοπία», οπότε και με συνεργασία των δύο κομμάτων θα επιτευχθούν καλύτεροι όροι.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση, σε σχέση με την αλλαγή της κυβερνητικής στάσης στο θέμα της «συμμετοχής ιδιωτών» και την αναφορά περί «μερικής αδυναμίας πληρωμών»:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση οδηγείται πλέον προς μια συμφωνία για την επιλεκτική ή ακόμη και την ελεγχόμενη χρεοκοπία (orderly default). Αλλιώς ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε μερική αδυναμία πληρωμών, ούτε να πει ότι είναι ανοικτός σε επαναγορά του χρέους στο 50% της αξίας του. Πρόκειται για μια πολιτική και οικονομική εξέλιξη τεράστιας σημασίας.

Πολιτικά, πρόκειται για την τελευταία μεγάλη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους (αφού γίνει η ελεγχόμενη χρεοκοπία, μειώνεται δραματικά ο κίνδυνος της “μετάδοσης” της κρίσης προς τις άλλες χώρες του νότου και αντίστοιχα μειώνεται η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας).

Συνεπώς είναι καθοριστικής σημασίας η επίτευξη των καλύτερων δυνατών όρων. Όροι που δεν θα επιτευχθούν αν δεν συνεννοηθούν επιτέλους κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να εγγυηθούν από κοινού, πειστικότερα, τις δεσμεύεις της ελληνικής πλευράς και να ζητήσουν καλύτερους όρους από πλευράς επιτοκίων και επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά, οικονομικά, το γεγονός ότι προωθείται μια τέτοια συμφωνία πολύ πριν η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, πολλαπλασιάζει στην επόμενη φάση -αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για περιορισμό του ελλείμματος- τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Γιατί μετά την ελεγχόμενη χρεοκοπία θα έχουμε μηδενική πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για χρόνια και ελάχιστη διαπραγματευτική δυνατότητα έναντι των εναπομεινάντων δανειστών μας, που θα είναι τα άλλα κράτη της Ευρώπης και το ΔΝΤ».