Ποικίλες αντιδράσεις και δυσφορία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει το «φάουλ» του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να χαρακτηρίσει πενταροδεκάρες την επιβολή του ΦΠΑ στην Παιδεία, ενώ ως βουλευτής είχε προκαλέσει κάτι ανάλογο με τα… μακαρόνια. Η θύελλα προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ο οποίος στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το μέτρο της φορολόγησης της Παιδείας δήλωσε ότι «όποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος της επιλογής», χαρακτηρίζοντας τον κλιμακωτό ΦΠΑ ως «πενταροδεκάρες» και «συμβολικό ποσό» ενώ λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη ότι το κόμμα του «δεν έχει πολιτικό κόστος» και «δεν αφορά τους ψηφοφόρους μας ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία» Ο κ. Φίλης είπε ότι το θέμα «δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που στέλνει τα παιδιά του στα δημόσια σχολεία» σημειώνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της στο δημόσιο σύστημα παιδείας και όχι «από τις πενταροδεκάρες του 6 ή του 13%». Για τα φροντιστήρια είπε ότι καλύπτουν άλλες ανάγκες τις οποίες θα έπρεπε να καλύπτει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης αλλά δεν το κάνει. «Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 6% ή του 13%», υποστήριξε ο κ. Φίλης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής. Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία αφορά πολλές οικογένειες… συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. Σήμερα, Πέμπτη, πάντως ο κ Φίλης όταν ρωτήθηκε για τις πενταροδεκάρες είπε: «Δεν μιλάω με σχήματα λόγου. Μιλάω με ουσία. Η ουσία είναι το δημόσιο σχολείο ότι πρέπει να ανορθωθεί, να αναβαθμιστεί. Από αυτό κρίνεται η κυβέρνηση. Όλα τα άλλα αφήστε τα».

Από τα μακαρόνια στις πενταροδεκάρες

Ανάλογος θόρυβος είχε ξεσπάσει για το Νίκο Φίλη και το καλοκαίρι. Τραγική ειρωνία είναι ότι μάλλον δεν του… πάει ο ΣΚΑΪ αφού τόσο η δήλωση για τις πενταροδεκάρες, όσο και η δήλωση για τα μακαρόνια έγιναν στον συγκεκριμένο σταθμό! Η μία στην τηλεόραση και η άλλη στο ραδιόφωνο. Το καλοκαίρι ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  ο Νίκος Φίλης υπερασπιζόταν την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής από το 13% στο 23%. Και τότε χρησιμοποίησε έναν αμφιλεγόμενο τρόπο για να υποβαθμίσει το θέμα… «Πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του;», είπε τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική πλευρά. «Το 10% είναι 6 λεπτά το πακέτο μακαρόνια. Αυτό συζητάμε; Αυτό κουβεντιάζουμε όταν μιλάμε σοβαρά πολιτικά;», σημείωσε ο Νίκος Φίλης…

Στήριξη από την Αυγή για τα μακαρόνια και τις πενταροδεκάρες

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο για τα μακαρόνια, όσο και σήμερα για τις πενταροδεκάρες, ο Νίκος Φίλης βρήκε στήριξη από την κομματική εφημερίδα Αυγή, στην οποία άλλωστε υπήρξε διευθυντής επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα για τις μακαρονάδες τον Ιούνιο του 2015 η εφημερίδα έγραφε: Μια δήλωση του Ν. Φίλη που εσκεμμένα παραποιήθηκε δημιούργησε ιδιαίτερο “θόρυβο” σε κανάλια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε σημείο μάλιστα που ανάγκασε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ “να παρέμβει” για τα μακαρόνια. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και την εκπομπή του Π. Τσίμα κλήθηκε να σχολιάσει τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και τις συνέπειές τους για τα είδη βασικής κατανάλωσης. Ο Ν. Φίλης αμφισβήτησε τους υπολογισμούς του δημοσιογράφου ότι η αύξηση στο καλάθι της νοικοκυράς είναι 10% γιατί ως γνωστό ο κόσμος δεν τρώει μόνο μακαρόνια, αλλά και άλλα είδη που δεν θα υπόκεινται σε αυξήσεις.  Επιπλέον, “για να ξέρουμε γιατί μιλάμε”, όπως είπε, “η αύξηση σε ένα πακέτο μακαρόνια θα είναι, αν περάσει, 6 λεπτά” (0,06 ευρώ). Αυτή η τελευταία φράση κόπηκε εσκεμμένα, για να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις. Σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Ν. Φίλης απέδωσε ευθύνες στα ΜΜΕ και τη «στημένη» δουλειά με τα μακαρόνια. Ενώ στην εμμονή της δημοσιογράφου να κάνει δήθεν ότι δεν κατανοεί το θέμα ρώτησε: Η δημαγωγία είναι δημοσιογραφία; Συμπλήρωσε μάλιστα εδώ οι δανειστές πετούν “βόμβες ναπάλμ κατά της προδιαγραφόμενης συμφωνίας” και “τα κανάλια μας βομβαρδίζουν με το πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος”. Παράλληλα ανέφερε ότι είναι σεβαστές οι ανησυχίες και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει «μάχη για να συμπεριληφθούν τα είδη βασικής διατροφής στο 13% του ΦΠΑ. Ανάλογη στήριξη βρήκε και σήμερα από την εφημερίδα. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος είναι «Μέτωπο υποκρισίας για τις “πενταροδεκάρες”» και η εφημερίδα γράφει: «Φθηνή επικοινωνιακή επίθεση εξαπέλυσε στον Νίκο Φίλη κοινοπραξία συμφερόντων που αρνείται την επόπτευση των ιδιωτικών σχολείων και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών από το υπ. Παιδείας επικαλούμενη «τρομακτικές» επιβαρύνσεις των λαϊκών εισοδημάτων της τάξης των 60-80 ευρώ τον μήνα για ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια και αυξήσεις των 10-20 ευρώ στα φροντιστήρια. Κροκοδείλια δάκρυα από σχολάρχες, μιντιάρχες και Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι με την εκπαίδευση των λαϊκών στρωμάτων. Η φορολόγηση έγινε με κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας, εξηγεί ο υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας την απαλλαγή από ΦΠΑ βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων. «Συμβολικού τύπου» χαρακτηρίζεται από το υπουργείο η φορολόγηση στα φροντιστήρια».

Η αύξηση στα δίδακτρα λόγω του ΦΠΑ

Για ορισμένες οικογένειες – λίγες πλέον στην Ελλάδα – ενδεχομένως η αύξηση του ΦΠΑ στην παιδεία, είτε στα σχολεία, είτε στα ΙΙΕΚ και τα φροντιστήρια να είναι πενταροδεκάρες, ωστόσο για τους περισσότερους ένα κόστος της τάξης των 80 ευρώ το μήνα ή 800 ευρώ το χρόνο προφανώς και δεν είναι. Άλλωστε οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά δεν είναι όλοι εύποροι. Πολλές φορές δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, καθώς αν δουλεύουν και οι δύο γονείς τότε δεν υπάρχει κανείς να παραλάβει τα παιδιά που τελειώνουν από το δημόσιο σχολεία στις 12:30 ή στη μία το μεσημέρι. Αντίθετα τα ιδιωτικά τελειώνουν στις 4 το απόγευμα. Ανάλογοι προβληματισμοί εκφράστηκαν χθες κατά τη συγκέντρωση των γονέων στο Λεόντειο λύκειο. Παραδείγματα με τα δίδακτρα πριν και μετά το ΦΠΑ στην Παιδεία Από 4.300 ευρώ το έτος για ένα δημοτικό σχολείο η τιμή ανεβαίνει σε 4.859 ευρώ το έτος.Επιβάρυνση 559 ευρώ. Από 5.500 για ένα μέσο σχολείο το έτος η τιμή ανεβαίνει σε 6.215 ευρώ. Επιβάρυνση 715 ευρώ . Από 7.000 ευρώ για ένα επίσης μέσο σχολείο η τιμή ανεβαίνει σε 7.910 ευρώ. Επιβάρυνση 910 ευρώ. Από 13.000 για ένα ακριβό σχολείο η τιμή διαμορφώνεται σε 14.690 ευρώ. Επιβάρυνση 1.690 ευρώ το έτος. Σε κέντρα ξένων γλωσσών από 70 ευρώ το μήνα η τιμή θα φτάσει στα 74 ευρώ το μήνα.Ετήσια επιβάρυνση 40 ευρώ για 10 μήνες. Για δίδακτρα 400 ευρώ σε ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευση η τιμή θα αυξηθεί σε 424 ευρώ το μήνα. Επιβάρυνση 240 ευρώ το έτος.