Η πολιτική σταθερότητα αναδεικνύεται σήμερα σε ζωτικής σημασίας προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και για τη σταδιακή αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Μετά από ένα χρόνο και πλέον διαδοχικών εκλογών και αβεβαιότητας, η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν πλέον άλλες περιπέτειες. Ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν ως τώρα, χρειάζονται σταθερό έδαφος για να παραμείνουν στη ζωή. Χρειάζονται ένα βιώσιμο περιβάλλον, για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Η σταθερότητα και η επιστροφή της εμπιστοσύνης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, μέσα από τους οποίους περνά η ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας. Είναι απαραίτητες για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες και να αποκατασταθεί σταδιακά η ρευστότητα στην αγορά. Είναι απαραίτητες για να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πόροι που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, του Αναπτυξιακού Πακέτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ. Είναι απαραίτητες για να προσελκύσει η χώρα σοβαρές παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες θα στηρίξουν την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα, την ανάπτυξη.

Γι’ αυτό, ελπίδα και αίτημα των επιχειρήσεων είναι οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου να κλείσουν επιτέλους τον κύκλο της αβεβαιότητας και της αστάθειας. με την ανάδειξη μιας κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Μιας κυβέρνησης, η οποία θα εργαστεί από την επόμενη κιόλας ημέρα για τη διασφάλιση της σταθερής πορείας της χώρας εντός του ευρώ.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος