«Κύκνειο άσμα» για την κυβέρνηση δείχνει να αποτελεί το Μεσοπρόθεσμο, παρά την εξασφάλιση του δανεισμού, με το πολιτικό τοπίο να παραμένει ιδιαίτερα ρευστό και το ενδεχόμενο των εκλογών απολύτως ανοιχτό.

Το κεφάλαιο του ανασχηματισμού ξοδεύτηκε σχεδόν με το «καλημέρα», αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νέος υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, που υπήρξε το ισχυρό πρόσωπο, έδειξε να χάνει αυτομάτως μεγάλο μέρος από τη δυναμική που δημιούργησε, υποσχόμενος αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την τρόικα και δικαιότερα κοινωνικά μέτρα. Ακόμη και αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, είναι περίπου βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες αναμένονται ιδιαίτερα οξείες αμέσως μετά το καλοκαίρι, οπότε και θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται η εφαρμογή των μέτρων.

Οι εκλογές δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, που θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τις αποφύγει. Σύμφωνα με τη Real News, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου διαμηνύουν ότι αν το Μεσοπρόθεσμο ψηφιστεί με 152 ή με 151, θα εκληφθεί ως άρση της δεδηλωμένης, με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να αποτελεί μονόδρομο.