Για πολύπλευρη κρίση που αποτυπώνεται κυρίως στα οικονομικά, αλλά στην ουσία είναι μια απαξίωση όλων των θεσμών, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για μαζική αμφισβήτηση της αρχής της νομιμότητας αν το πολιτικό σύστημα δεν ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας και δεν αντιδράσει συντεταγμένα με ριζικές ανατροπές μέσα από διάλογο.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι ξεκινάει άμεσα ο διάλογος για ριζική συνταγματική αναθεώρηση και ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για υποθέσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίες θα εκδικάζονται, όπως είπε, κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για «άμεσο διάλογο ως προϋπόθεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και όλα τα κόμματα θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα πορίσματα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, έδωσε έμφαση στο διάλογο που θα ξεκινήσει ο ίδιος την επόμενη εβδομάδα με δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους, για τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν όπως είπε στην λειτουργία της δικαιοσύνης.

«Εγώ ο ίδιος θα πάω προσωπικά στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν μπαίνουμε στη λογική εξουσία είμαστε εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε την ανάγκη αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα αλλά και επέκτασης του ωραρίου των δικαστηρίων.
«Το απαιτεί ο λαός που θέλει ταχύτητες στην απονομή της δικαιοσύνης και ριζικές ανατροπές στο υπάρχουν πολιτικό σύστημα. Είναι ένα στοίχημα που όλοι μαζί μπορεί να κερδίσουμε. Φτάνει όλο το πολιτικό σύστημα μαζί συντεταγμένα και με διάλογο να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση που περνάει η Ελλάδα», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να ακούσουμε τα μηνύματα που μας στέλνει η κοινωνία. Υπάρχει ακόμα και αμφισβήτηση της αρχής της νομιμότητας αφού ακόμα και τελεσίδικες αποφάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν, όταν υπάρχει αδικία, ανομία, ατιμωρησία. Σε μια δημοκρατική πολιτεία οι απαντήσεις πρέπει λοιπόν πρέπει να δοθούν συντεταγμένα με διάλογο από όλο το πολιτικό σύστημα. Αν λειτουργήσει όλο το πολιτικό σύστημα συντεταγμένα μπορεί να αντιμετωπίσει τη πολύπλευρη αυτή κρίση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε έμφαση και στα ζητήματα της οικονομίας καυτηριάζοντας το γεγονός ότι γραφειοκρατία και πολυνομία εμποδίζουν την ανάπτυξη της. Πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως είπε, έδειξε ότι οι δείκτες προστασίας απονομής της δικαιοσύνης κατατάσσουν τη χώρα τελευταία ακόμα και πίσω από χώρες της Αφρικής με κύριο ζήτημα ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. «Προτεραιότητα μας είναι να ανατρέψουμε το συντομότερο δυνατό αυτό το καθεστώς», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης εστίασε και στα προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία όλων των αρμόδιων υπουργών για την πάταξη της οργανωμένης εγκληματικότητας και τον επαναπατρισμό όσων είναι παράνομοι στην χώρα μας.

«Αυτές τις κρίσιμες μέρες που διακυβεύεται το μέλλον της χώρας όλοι μας έχουμε χρέος να αναζητήσουμε και να δώσουμε λύση και διέξοδο. Κανείς δεν μπορεί να σκέφτεται το πισωγύρισμα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε για αυτό και χρειάζεται η υπέρβαση», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.