Μία μόλις μέρα μετά τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και τη στήριξη που παρείχαν στον πρωθυπουργό για να φέρει άμεσα μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό και τον προβληματισμό τους για όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Πλέον το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Την Κυριακή ή θα υπάρξει μια συμφωνία με ένα νέο πολυετές μνημόνιο ή Grexit.

«Δεν έχουμε καταλάβει πού το πάει ο πρωθυπουργός», είναι η κοινή συνισταμένη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η εντολή που έχει λάβει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σε καμία περίπτωση η ρήξη.

Όπως εκτιμούν, από την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και του δημοψηφίσματος. Η αντιπολίτευση τονίζει σε κάθε τόνο ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε τόσο στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος όσο και στο προχθεσινό Συμβούλιο.

Στη ΝΔ υπογραμμίστηκε πως «εθνική κόκκινη γραμμή είναι η συμμετοχή στο ευρώ και στην Ευρώπη».

«Άλλα είχαμε συμφωνήσει και άλλα φαίνεται να πράττει η κυβέρνηση που φαίνεται ότι πήγε στις Βρυξέλλες χωρίς σχέδιο», έλεγε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας ότι το 48ωρο για το οποίο είχε δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας ότι θα φέρει τη συμφωνία -και μάλιστα καλύτερη από τις προηγούμενες- εκπνέει.

Την επίτευξη άμεσης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της ζητάει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το χθεσινό τελεσίγραφο της Ευρωζώνης ότι την Κυριακή είναι η τελική ημερομηνία προκειμένου να καταθέσει η Ελλάδα τις προτάσεις των δανειστών.

«Οι Έλληνες θέλουν λύση» λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεσμεύτηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα φέρει αυτή την λύση χωρίς να διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Άλλωστε, την ίδια δέσμευση είχε δώσει και στον ελληνικό λαό λέγοντας “ψηφίστε ΟΧΙ και σε 48 ώρες θα φέρω συμφωνία και θα ανοίξω τις τράπεζες”. Το δράμα λοιπόν κάπου εδώ πρέπει να τελειώσει. Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει την πρόταση της που θα μας κρατήσει στην ΕΕ. Κάθε άλλη πράξη είναι προδοσία και θα αντιμετωπισθεί ως προδοσία από τον ελληνικό λαό» προσθέτει.

Η Φώφη Γεννηματά συμμετείχε χθες σε σύσκεψη με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές Ηγέτες στις Βρυξέλλες, στους οποίους μετέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη με την Ε.Ε., αλλά για σύναψη μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, οι ευρωπαίοι της είπαν πως «εμείς είμαστε υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά η παρουσία σας στο Eurogroup ήταν ένα βήμα προς τα πίσω, προκαλώντας νέα εμπόδια». Κατά τις ίδιες πηγές, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους απάντησε ότι «ξέρω πως η κυβέρνηση τακτικά δημιουργεί προβλήματα, όμως, ανεξάρτητα από αυτό, εσείς πρέπει να σταθείτε δίπλα στον ελληνικό λαό».