Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης για την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξαν ολονύχτιες διαβουλεύσεις και παζάρια. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό υπουργών και υφυπουργών- ενδεχομένως 25, από 48 που είναι σήμερα. Υπουργεία αναμένεται να συγχωνευτούν ενώ τα στελέχη που θα αποτελούν τη νέα κυβέρνηση θα είναι έμπειρα και δοκιμασμένα.

Το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου φαίνεται πως βρισκόταν στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να μεταπειστεί και να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας. Μάλιστα το BBC μεταδίδει πως ενδεχόμενη τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου στο Οικονομίας θα ήταν μία κίνηση που θα ικανοποιούσε τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πολύ «έπαιξε» και το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον οποίο λέγεται πως προορίζεται για Αντιπρόεδρος και «Τσάρος της Οικονομίας», εάν δεν έρθει ο κ. Παπαδήμος. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναλάβει μόνο την αντιπροεδρία.

Ο Αντρέας Λοβέρδος αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Ασφαλίσεων με δύο αναπληρωτές, τον Ηλία Μόσιαλο και το Γιώργο Κουτρουμάνη στον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στο ίδιο υπουργείο μεταφέρεται και το Αθλητισμού που φεύγει από τη δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παύλος Γερουλάνος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας, ώστε να αποκτήσει πιο επιτελικό ρόλο και να βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία με τον πρωθυπουργού, καθώς επίσης και ότι αναλαμβάνει και κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη θέση του Γιώργου Πεταλωτή.

Τη θέση του στο υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να αναλάβει ο Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά δεν αποκλείεται να παραμείνει και στη θέση του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης παραμένει αμετακίνητος υπουργός Εσωτερικών, όπως και η Άννα Διαμαντοπούλου στο Παιδείας, καθώς και ο Δημήτρης Ρέππας. Άλλες πληροφορίες θέλουν το κ. Ρέππα να μετακινείται αναβαθμισμένος στο Μαξίμου.

Όπως ακούγεται, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετακινείται ή στο υπουργείο Εξωτερικών ή στο Εθνικής Άμυνας. Για το υπουργείο Άμυνας ακούγεται και το όνομα του Χρ. Παπουτσή και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του Π. Μπεγλίτη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετακινείται στο Οικονομίας ή Οικονομικών, καθώς όπως όλα δείχνουν έχει αποφασιστεί το «σπάσιμο» του υπουργείου.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τον Δ. Δρούτσα, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και την Τίνα Μπιρμπίλη.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στη μία μετά το μεσημέρι.

Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε στην αντεπίθεση, έπειτα από ένα δραματικό 24ωρο που περιείχε ένα «ναυάγιο», αυτό της κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας (για το οποίο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται), προαναγγελία παραίτησης του πρωθυπουργού που ακυρώθηκε και τη θέση της πήρε η απόφαση για ευρύ ανασχηματισμό.

Επίσης, δύο παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητήσεις στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και δραματική σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά από αίτημα 35 βουλευτών.

Ήταν μία ημέρα με συνεχείς ανατροπές, έντονο το «άρωμα» εκλογών και πλούσιο παρασκήνιο τόσο στο περιστύλιο της Βουλής όσο και πέριξ αυτού. Τις εξελίξεις αυτές παρακολούθησαν με ανησυχία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι έσπευσαν να προαναγγείλουν το «ναι» για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Το ίδιο συνέβη και με το δανειστή μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (βλ. ΔΝΤ).

Οι επαφές του πρωθυπουργού με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η ομιλία του, στη συνέχεια, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ηρέμησαν τα πνεύματα κατ’ αρχάς προσωρινά.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους βουλευτές της Ν.Δ. ζήτησε ξανά εκλογές και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.