Κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι παρενέβησαν το Σαββατοκύριακο καλώντας την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκπονήσουν ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Ελλάδα το οποίο να κρατάει τη χώρα εντός της Ευρωζώνης.

 

Τηλεφωνικές επαφές είχε το Σάββατο, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο κ. Λιού κάλεσε τους συνομιλητές του να «βρουν μια βιώσιμη λύση η οποία να θέτει την Ελλάδα σ’ ένα δρόμο προς μεταρρυθμίσεις και ανάκαμψη εντός της ευρωζώνης», σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο αμερικανός υπουργός επισήμανε πως είναι «σημαντικό για όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας λύσης, περιλαμβανομένης μιας συζήτησης για ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, στο διάστημα έως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου», προστίθεται στη δήλωση.

Ο Τζακ Λιού «επισήμανε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στο διάστημα έως το δημοψήφισμα» και «προσφέρθηκε να βρίσκεται σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες».

Ο αμερικανός υπουργός «υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για την Ελλάδα να υιοθετήσει δύσκολα μέτρα για να καταλήξει σ’ έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της», αναφέρεται ακόμη στη δήλωση που εκδόθηκε από το υπουργείο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου βρίσκονταν επίσης το Σαββατοκύριακο σε τακτική επικοινωνία με έλληνες αξιωματούχους και πως ο υπουργός Λιού μίλησε «πολλές φορές» τις 2 τελευταίες εβδομάδες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Το υπουργείο κάλεσε την Ελλάδα να εργασθεί στενά με τους διεθνείς εταίρους της για το σχεδιασμό μιας τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών ελέγχων στο βαθμό που θα χρειασθούν», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου, προσθέτοντας πως αξιωματούχοι του υπουργείου «είχαν επίσης επαφές το Σαββατοκυριακο με αξιωματούχους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε σήμερα με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για την κατάσταση αναφορικά με την Ελλάδα.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει κρίσιμη σημασία να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να υπάρξει επιστροφή σ’ έναν δρόμο ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξή της εντός της Ευρωζώνης», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

«Οι ηγέτες δήλωσαν ότι τα αντίστοιχα οικονομικά επιτελεία τους παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση και θα παραμείνουν σε στενή επαφή».