Σκληρή κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπολύει εκ νέου το γερμανικό περιοδικό Spiegel, καλώντας την Καγκελάριο Μέρκελ να τον αποσύρει από τη διαπραγματευτική διαδικασία για να αποδείξει ότι η ίδια αποτελεί τη μεγάλη οραματίστρια της Ευρώπης.

Ο αρθρογράφος του Spiegel, Γιάνκο Τιτς ανατρέχει στη συνθήκη για την επανένωση του Βερολίνου στις αρχές του 1990, την οποία υποστήριξε με θέρμη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Στις 31 Αυγούστου του 1990 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέγραψε ένα χαρτί το οποίο γνώριζε ότι θα σήμαινε για τη Γερμανία μία τεράστια οικονομική επιβάρυνση» αναφέρει ο Τιτς, παραπέμποντας στο πακέτο ανοικοδόμησης δισεκατομμυρίων μάρκων που προϋπόθετε η συμφωνία για τις περιοχές της ανατολικής Γερμανίας.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει αναφερόμενος στην Ανατολική Γερμανία ότι ήταν μία διεφθαρμένη χώρα με σαθρά δομημένα δημόσιο επί δεκαετίες, υπέρογκο δημόσιο μηχανισμό και κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική. «Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία. Η επόμενη ημέρα ήταν μία γιορτή. Σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι η κίνηση αυτή αποτελούσε ύψιστη πολιτική βούληση» προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Εάν ο Σόιμπλε χρησιμοποιούσε στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας τα ίδια κριτήρια (με αυτά που χρησιμοποιεί σήμερα για την Ελλάδα) η Γερμανία ακόμα και σήμερα θα παρέμενε διασπασμένη» προσθέτει δηκτικά ο αρθρογράφος του Spiegel.

«Θα ήταν καλό εάν ο Σόιμπλε μπορούσε να θυμηθεί τις πράξεις του προ μίας 25ετίας. Αλλιώς θα ήταν καλύτερα η Άνγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις – όπως φημολογείται – για να γίνει η ίδια η μεγάλη οραματίστρια της Ευρώπης» καταλήγει το άρθρο του περιοδικού Spiegel.