Εμπλοκή στην ολοκλήρωση του νέου «κουστουμιού» μέτρων προκαλούν οι αντιδράσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης και κυβερνητικών στελεχών που στυλώνουν τα πόδια στη νέα δραστική περικοπή δαπανών, την οποία σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πρώτη φορά – αναφέρουν αρμόδια στελέχη – αμφισβητείται η δυνατότητα να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα.

Όπως αναφέρεται στο κύριο θέμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» η αδυναμία συμφωνίας στις τάξεις της κυβέρνησης έχει παρενέργειες στις σχέσεις με την τρόικα, που περίμενε από την προηγούμενη Πέμπτη να πάρει από την Αθήνα το τελικό σχέδιο. Περιλαμβάνει όχι μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και το «κουστούμι» των 50 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση όμως, ούτε το έχει οριστικοποιήσει, ούτε γνωρίζει το ακριβές ποσό που αναζητεί.

Τις μεγαλύτερες περικοπές καλούνται να κάνουν τα υπουργεία του κοινωνικού κύκλου, (Εργασίας, Υγείας, Παιδείας), και ακολουθούν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, και Πολιτισμού.

Είναι τόσο μεγάλη η δυσκολία που σχεδόν όλοι οι γενικοί γραμματείς ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις, ώστε να καλύψουν μέρος αυτών των χρημάτων που τους αναλογούν από πηγές εσόδων. Μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρουσιάσουν ισοδύναμα μέτρα. Και είναι αμφίβολο εάν θα γίνουν δεκτά από την τρόικα.