Ούτε ένα βήμα πίσω δεν προτίθεται να κάνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις αυστηρές ποινές που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους φοροφυγάδες.

«Τα φορολογικά αδικήματα απειλούν το οικονομικό μας σύστημα, συντηρούν τη διαφθορά, είναι βόμβα στα κοινωνικά θεμέλια της χώρας. Και οι ποινές που προτείνουμε είναι ανάλογες και μετρημένες», τόνισε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστώ απολύτως τις διατάξεις για τις ποινές, γιατί είναι δίκαιες».

Ο υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε τη στάση εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε όλοι υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, αρκεί να μην πολυακουμπήσουμε τους φοροφυγάδες. Όμως οι φυλακές είναι γεμάτες μικροαπατεώνες αλλά ούτε ένας μεγαλοφοροφυγάς δεν έχει φυλακιστεί».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε τις προσεχείς θεσμικές πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι η πλήρης αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα ακολουθήσει η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

«Το σύστημα θα γίνει πιο δίκαιο. Όχι κάποιοι να πληρώνουν μονίμως και άλλοι να μένουν στο απυρόβλητο», υπογράμμισε. Νωρίτερα η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη είχε υποστηρίξει ότι «τώρα δημιουργούμε ένα στεγανό, νόμιμο κύκλωμα ώστε να κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί η εμπιστοσύνη δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται».

«Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης σε 17 μήνες είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Κάνατε την Ελλάδα πρωταθλήτρια σε φόρους στην Ευρώπη και δημιουργήσατε πολύ αρνητικό ψυχολογικό κλίμα, με αποτέλεσμα τεράστια κεφάλαια να φύγουν στο εξωτερικό», δήλωσε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης και χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο «συρραφή διατάξεων, ο ορισμός της προχειρότητας, όπου όλα παραπέμπουν στον υπουργό Οικονομικών. Ολα αποφασίζονται και υπογράφονται από αυτόν».

«Θα αποτελέσει μια τρύπια σημαία η πάταξη της φοροδιαφυγής, από την στιγμή που διευρύνει τη φοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Το καταψηφίζουμε επί της αρχής, διότι διαιωνίζει και επιτείνει μια κατάσταση φορολογικής αδικίας και διευρύνει τη γραφειοκρατία».

«Με το νομοσχέδιο είναι σαν να λέτε στους επιχειρηματίες ότι αν μπει στο μαγαζί τους η εφορία, έκλεισαν», υποστήριξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και πρότεινε το ποσοστό από το επιβαλλόμενο πρόστιμο, που πρέπει να καταβληθεί από τον παραβάτη για να πάει στο δικαστήριο, να μειωθεί από το 50% που λέει το νομοσχέδιο, στο 1/3 του προστίμου.