«Εμείς σαφώς και θέλουμε να υπάρχει μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης και σταθερότητας για τις χώρες της Ε.Ε.», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς με ποιες θέσεις προσέρχεται στο Eurogroup και το Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δεδομένης και δήλωσης του Γερμανού ομολόγου του ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν χρειάζεται τόνωση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «εμάς ως χώρα είναι λίγα αυτά που μας ενδιαφέρουν από αυτόν τον μηχανισμό», εξηγώντας ότι «ήδη έχουμε πάρει στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν άλλες χώρες και ήδη εμείς βρισκόμαστε σε ένα δανειακό πρόγραμμα ως προς τη χρηματοδότησή μας για να ξεπεράσουμε τις δανειακές μας ανάγκες και να ανασάνουμε».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «εμάς όμως σαφώς και μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας και ανάπτυξης των χωρών της Ε.Ε., ένας μηχανισμός χρηματοδότησης όταν χώρες βρεθούν σε ανάλογη με εμάς ανάγκη γιατί είναι και εθνικό μας συμφέρον».

Πρόσθεσε δε ότι από εκεί και πέρα είναι θέμα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της κοινοτικής αλληλεγγύης, του ίδιου του ευρώ και ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της Ε.Ε. να υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί ώστε πραγματικά να πραγματώνεται αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.