Η προαγωγή των ελληνικών ναυτιλιακών συμφερόντων είναι βασικός στόχος της ελληνικής αποστολής η οποία με επικεφαλής τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Ι. Διαμαντίδη θα μεταβεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στην Κίνα.

Απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ι. Πλακιωτάκη, για τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Ι. Διαμαντίδης, αναφέρεται στην ελληνική αποστολή και κάνει γνωστό ότι θα συμμετέχει σημαντικός αριθμός Ελλήνων Πλοιοκτητών.

Σκοπός της αποστολής αυτής στην Κίνα, είναι όπως τονίζει ο κ. Διαμαντίδης, η προαγωγή των ελληνικών ναυτιλιακών συμφερόντων στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, η ναυπήγηση πλοίων στην Κίνα και ο προγραμματισμός των ενεργειών που πρέπει να προχωρήσουν για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας όπως αυτή έχει καθοριστεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε με την Κίνα.

Ο υπουργός αναφέρει εξάλλου ότι «οι ναυτιλιακές σχέσεις της χώρας μας με την Κίνα εξελίσσονται ομαλά, δεδομένου ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ικανοποιητικά και προς όφελος των ελληνικών ναυτιλιακών συμφερόντων και μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί υπόψη της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου ιδιαίτερα ζητήματα ως προς την πρόσβαση των υπό ελληνική σημαία πλοίων στα διακινούμενα μέσω των κινεζικών λιμένων διεθνή φορτία».

Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της Κίνας για το παγκόσμιο εμπόριο και τις διεθνείς ναυτιλιακές μεταφορές, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες κινεζικές Αρχές, διαβεβαιώνει ο κ. Διαμαντίδης στο έγγραφό του, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων προς όφελος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Υπενθυμίζει μάλιστα ο Υπουργός ότι υπήρξαν τέσσερις στόχοι ναυτιλιακού ενδιαφέροντος στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για την ανάπτυξη των λιμένων τους από πλευράς αύξησης των διακινούμενων δια θαλάσσης φορτίων, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτά, εισαγωγής καινοτόμων τεχνολογιών για τη διαχείριση και λειτουργία τους και δημιουργίας εμπορευματικών κέντρων.

Η απάντηση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Ι. Πλακιωτάκη ο οποίος αφού επισήμαινε τις προοπτικές για τις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, εξέφραζε την ανησυχία του για εμπλοκή στις σχέσεις με αφορμή θέματα όπως η μη έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ στην Cosco και το ενδεχόμενο υπογραφής νέας σύμβασης του ΟΛΠ με ναυτιλιακή εταιρεία η οποία, όπως εκτιμούσε ο βουλευτής, αν προχωρούσε «θα ήρε το βασικό κίνητρο της υπογραφής της τρέχουσας σύμβασης με την Cosco και θα ενέτεινε τη δυσαρέσκεια της κινεζικής πλευράς».