«Δεν υποκινούμε, ούτε υποθάλπουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών», δηλώνουν κατηγορηματικά κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, που ζητούν όμως από την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα τις χρηματικές αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημίες.

«Εμείς δεν υποκινούμε, ούτε υποθάλπουμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα τις αποζημιώσεις σε όσους τις δικαιούνται», επισήμανε ο βουλευτής ΝΔ της β΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε μαζί με το συνάδελφό του, στην ίδια εκλογική περιφέρεια, Σάββα Αναστασιάδη, παρουσία και του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του κόμματος, Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Στη συνέντευξη, με θέμα τα αγροτικά προβλήματα στο νομό Θεσσαλονίκης, ο κ. Καράογλου υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του 2010 αυξήθηκε η τιμή του αγροτικού ρεύματος κατά 6,1%, το ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα κατά 45% (από το 9% στο 13%), αυξήθηκε επίσης η τιμή πετρελαίου, αλλά και οι εισφορές στον ΕΛΓΑ, από 50% μέχρι και 100%, ανάλογα με το προϊόν.

«Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, το 2010 ενώ στην ΕΕ των “27” είχαμε αύξηση 12,3% του αγροτικού εισοδήματος, στη χώρα μας είχαμε μείωση κατά 4,3% σε σχέση με το 2009, ενώ η Ελλάδα ήταν μία από τις έξι χώρες που μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα» είπε ο κ. Καράογλου.

Οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν αναλυτικά στα επί μέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγροτοκτηνοτρόφοι στο νομό Θεσσαλονίκης, λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν, κυρίως σε καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού, ενώ κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και στους αγρότες», είπε ο κ. Αναστασιάδης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενθάρρυνε τους αγρότες να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, αλλά, όπως είπε, από τις 6.200 αιτήσεις που κατατέθηκαν, θα εγκριθεί μόνο το 1/3.

Ο κ. Βαρτζόπουλος είπε ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται και οι αγροτοκτηνοτρόφοι, επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της υγείας και της παιδείας.

Εξάλλου, ο κ. Βαρτζόπουλος και οι δύο βουλευτές, εξέφρασαν τη λύπη τους για το θάνατο του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, αλλά και του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Ντίνου Κοσμόπουλου.