Την κατάσταση της οικονομίας συζήτησε η πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, ενώ ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη να συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ, και να συζητήσω μαζί του τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. Εξελίξεις που απαιτούν, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συντονισμένες και ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και σε εθνικό επίπεδο, τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του χρέους, του ελλείμματος και της ύφεσης.

Επανέλαβα τη δεδομένη θέση μας για τη σημερινή Οικονομική Πολιτική της Κυβέρνησης, που είναι χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση. Πρόβαλα τις δικές μας προτάσεις. Συζητήσαμε, όμως, κυρίως το ζήτημα της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Ζήτησα από τον κ. Τρισέ να συνεχίζει την αναγκαία αυτή παροχή χρηματοδότησης προς τις Ελληνικές τράπεζες.

Καλώ, όμως, και τον κ. Παπανδρέου να διασφαλίσει ότι η παροχή αυτή θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε στον κ. Τρισέ το ζήτημα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, ενώ του εξήγησε ότι στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ύφεσης, ο οποίος περιορίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής, όπως και ο φαύλος κύκλος υπερχρέωσης που δημιουργεί επίμονα ελλείμματα, όσο αυξάνεται το χρέος. Αυτά είναι τα αδιέξοδα του Μνημονίου, που πρέπει να «σπάσουν» με ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε στον κ. Τρισέ την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το άλλο μείγμα πολιτικής ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

Η συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον κ. Τρισέ διήρκεσε μία ώρα και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Στην αποστολή της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ιωάννης Μιχελάκης, οι Αναπληρωτές υπεύθυνοι του Τομέα Οικονομίας κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του Προέδρου, καθηγητής κ. Ι. Μουρμούρας και ο σύμβουλος του Προέδρου κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης.