Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίζουν, αν και ορισμένοι εξ αυτών εξέφρασαν επιφυλάξεις και ενστάσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε απορρύθμιση την αγορά, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Η ΝΔ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν περισσότερες αποσαφηνίσεις και δικαιότερες ρυθμίσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για δύο απόψεις που εκφράστηκαν: Η μία, όπως είπε, που είναι «η βαθιά συντηρητική και θέλει να μείνουν τα πράγματα ανέπαφα τελείως» και η άλλη που υποστηρίζει ότι «ναι να γίνουν οι αλλαγές μέσα από διάλογο, να μελετηθούν».

«Και οι δύο απόψεις στην ουσία έχουν μια κοινή θέση. Να μετατεθούν στο μέλλον οι οποιεσδήποτε αλλαγές. Να τις παραπέμψουμε στις καλένδες», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης και απευθυνόμενος σε αυτούς που κυρίως, όπως είπε, υποστηρίζουν την δεύτερη άποψη συνέχισε: «Αν ενδιαφέρονται πράγματι, πρέπει να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια απέναντι στους Έλληνες και να τους πούνε τι ακριβώς προτείνουν να αλλάξουμε. Για να δούμε αν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και αν πιστεύουν στην αναγκαιότητα των αλλαγών».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς έκανε λόγο για «επικοινωνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης αλά καρτ» και την κατηγόρησε για σκόπιμη ασάφεια διατάξεων του νομοσχεδίου.

«Με πλήρη συνείδηση η κυβέρνηση προχωρά στη δήθεν ρύθμιση της αγοράς προκειμένου να βρει διέξοδο, μέσα από όλους αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους, στους επιχειρηματικούς ομίλους να βγάλουν περισσότερα λεφτά», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης.

Έντονα επικριτικός ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σχέδιο νόμου παραπέμπει στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για αποσαφηνίσεις σε ορισμένα επαγγέλματα, εμφανίστηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς όχι μόνο δεν επιφυλασσόμαστε αλλά δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε λόγο για προχειρότητα και αυταρχισμό της κυβέρνησης. “Χρωστάτε να μας φέρετε επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει τις επιπτώσεις στα επαγγέλματα. Η σιωπή σας δείχνει ότι θέλετε να κρύψετε τους λογαριασμούς σε αυτούς που θα υποστούν τις συνέπειες», πρόσθεσε.