Πρωτοβουλία για την καθιέρωση του δημοσιονομικού συνταγματικού κανόνα ανέλαβε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, διατυπώνοντας την πρότασή της.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία», «πιστεύω ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να συζητήσουν, με διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης, την θέσπιση στο ελληνικό Σύνταγμα ενός δημοσιονομικού κανόνα, ο οποίος, χωρίς να παρεμποδίζει την άσκηση της μακροοικονομικής πολιτικής, να εξασφαλίζει μεσοπρόθεσμα τη διατήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και την πιστή τήρηση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Ο συνταγματικός χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη αναθεώρηση δεν εμποδίζει τα κόμματα, να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία που θα τα δεσμεύει διαχρονικά και η οποία θα εφαρμοστεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, που η πλειοψηφία των ελληνικών δυνάμεων συμφωνεί ότι θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν».

Μία συμφωνία τέτοιου είδους, θα βοηθήσει τη χώρα ώστε να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενώ θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο διαπραγμάτευσης στις σχέσεις μας με την υπόλοιπη Ευρώπη, προσθέτει η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Μας συνέβη το αδιανόητο: το έθνος μας, σε καιρούς ειρήνης, να φθάσει αλόγιστα στα όρια της καταστροφής. Αυτό δεν επιτρέπεται να ξανασυμβεί. Το Σύνταγμα μας, ως υπέρτατος νόμος, μπορεί να καταστεί και ο υπέρτατος αρωγός για να εξασφαλίσουμε τη σωστή διαχείριση της δημοσιονομικής μας πολιτικής», καταλήγει η επιστολή της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».