«Το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Μουμπάρακ μπορεί να αποτελέσει ένα νέο σημείο αντιπαράθεσης ή ένα εφαλτήριο για δημοκρατικό διάλογο. Η Αίγυπτος έχει ανάγκη το δεύτερο», επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Αυστραλό ομόλογό του Κέβιν Ραντ, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στη «βαθιά πολιτική κρίση» που εκδηλώνεται στην Αίγυπτο, «που έχει τις ρίζες της στο δίκαιο αίτημα του λαού (και ιδιαίτερα των νέων) για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, για σεβασμό στις βασικές ελευθερίες και δικαίωμα στο όνειρο ενός καλύτερου μέλλοντος».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη πως το «ζητούμενο» είναι να βγει η χώρα πιο δυνατή, πιο δημοκρατική και πιο ενωμένη και προϋπόθεση είναι «να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις, με σεβασμό στην κυριαρχία και ανεξαρτησία, χωρίς ξένες επεμβάσεις». «Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να προτάξουν το συμφέρον του συνόλου και να επιδιώξουν συνεννόηση για να περάσει η χώρα στην επόμενη μέρα», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Δρούτσας διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας «θα σταθεί στο πλάι της Αιγύπτου» και θα στηρίξει «με όλες της τις δυνάμεις» τις προσπάθειες για μια νέα κοινωνία, με σεβασμό στην ιστορία της χώρας και τον στρατηγικό της ρόλο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη επίσης τον υφυπουργό Δημήτρη Δόλλη για την επιτυχή διεξαγωγή της επιχείρησης επαναπατρισμού 180 Ελλήνων και εξέφρασε τον «σεβασμό» του στους Έλληνες της Αιγύπτου «για το θάρρος και την ψυχραιμία τους».