Η ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά Ταμεία και η επίσπευση της διαδικασίας εφαρμογής του στα νοσοκομεία, είναι από τα κυριότερα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εργασίας και Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βρίσκεται σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του μνημονίου με την Εθνική Τράπεζα για την χορηγία του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ έως το Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για όλα τα Ταμεία.

Το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι του συγκεκριμένου έργου αφορά στην επέκταση του στα νοσοκομεία και στη λειτουργική του υποστήριξη, αφού για την εκτέλεση αυτής της φάσης απαιτείται διεθνής διαγωνισμός ο οποίος ενδέχεται να είναι χρονοβόρος.

Η Λούκα Κατσέλη και ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται πως συμφωνούν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευσθούν με δεδομένο ότι η πειραματική εφαρμογή του μέτρου έδειξε εντυπωσιακή μείωση στις δαπάνες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την μερική εφαρμογή του μέτρου στα ασφαλιστικά Ταμεία η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2010 ανήλθε σε 850 εκατ. ευρώ και για το 2011 έχει εκτιμηθεί σε 1,4 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί περαιτέρω το 2012 και αναμένεται να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.