«Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ για χάσιμο, ούτε ένα λεπτό για χάσιμο» τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας σήμερα στους περιφερειάρχες από τους οποίους ζήτησε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχουν καταθέσει στο υπουργείο συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι:«έχουμε στα χέρια μας 22 δισ. ευρώ και με αυτά θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το μέλλον ενώ η δημόσια δαπάνη για το 2011 σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ θα είναι 5,5 δισ ευρώ».

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Παρά τους λίγους πόρους μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα στη στόχευσή μας για πολιτικές με την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου – που απόψε ψηφίζεται από τη Βουλή στο σύνολό του – και το ΕΣΠΑ. Είναι τα κουμπιά που θα πατήσουμε για την ανάπτυξη» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η προσαρμογή του ΕΣΠΑ στις ανάγκες του σήμερα θα ολοκληρωθεί το συντομότερο αφού συμφωνηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, ενώ μέσα στο 2010 έγινε ένα μεγάλο άλμα στόχων αφού φτάσαμε στο 18% της απορροφητικότητας που ήταν πολύ παραπάνω από τον αρχικό στόχο αλλά, όπως πρόσθεσε, ο στόχος για το 2011 είναι δυσκολότερος αλλά όχι ακατόρθωτος» συνέχισε.

Συνολικός στόχος δημόσιας δαπάνης είναι τα 5,5 δισ ευρώ σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί από τους περιφερειάρχες στο υπουργείο σχέδια για ιδιωτικές επενδύσεις, σχέδια περιφερειακής συνοχής, προτάσεις για δίκτυα επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό, θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, προγράμματα για εκπαίδευση και κατάρτιση και στατιστικά στοιχεία αναλυτικά για την κάθε περιφέρεια.