Στις 22 Απριλίου αναμένεται να διεξαχθεί στην Αθήνα η νέα συνάντηση αντιπροσωπειών από Ελλάδα και Τουρκία, με αντικείμενο τα πολυσυζητημένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που μπήκαν στη διπλωματική σκακιέρα μετά την ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου 1987. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση της Δευτέρας θα συζητηθούν ζητήματα χαμηλής πολιτικής, ήτοι θέματα που δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το εμπόριο. Τα πιο… σοβαρά άλλωστε θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχουν στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 13 Μαΐου όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Στο πλαίσιο λοιπόν της δημιουργίας καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, προγραμματίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast και η διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας – Τουρκίας. Θα πρόκειται για αναμέτρηση μεταξύ των εθνικών ομάδων Ενόπλων Δυνάμεων που διαθέτει η κάθε χώρα και ενδεχομένως να διεξαχθούν δύο παιχνίδια, ένα σε κάθε κράτος. Ήταν κάτι που όπως μαθαίνουμε συζητούνταν εδώ και καιρό και ενδεχομένως ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί. Άλλωστε αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται και ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών στρατιωτικών μονάδων, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη ο Έλληνας Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Έβρου επισκέφθηκε την τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη. Ανταποδίδοντας, ο Τούρκος Διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, πραγματοποιεί επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες του Έβρου, η οποία και θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Στη συνάντηση της Δευτέρας πάντως, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πολύπειρος πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ. Η δημιουργία καλών σχέσεων πάντως διαταράσσεται για μια ακόμη φορά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εξαιτίας της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που εγείρει για τα νησιά του Αιγαίου η Άγκυρα, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Αρχιπέλαγος και ένα στο Ιόνιο. Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες» και προσθέτει πως «δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται». Απευθύνει δε και προειδοποιήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.