Σε δύο κατευθύνσεις στρέφονται τα κυβερνητικά βέλη ενόψει των ευρωεκλογών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, απαντώντας στο επίμονο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για πρόωρες κάλπες και κατηγορώντας τον για επιδίωξη αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, ασκεί κριτική και κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, κατηγορώντας τον για ψευτοπατριωτισμό με τον ίδιο να περιφέρεται στα τηλεπαράθυρα και να υπόσχεται σύνταξη 3.000 ευρώ. «Μου θυμίζει κάποιες άλλες εποχές που κάποιοι είχαν εύκολα τα ψέματα. Και βέβαια, τους είδαμε και αυτούς τους “πατριώτες” διότι τελικά παρέα κυβέρνησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας σε πολίτες στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Επιχειρώντας να ξορκίσει την αποχή, ο πρωθυπουργός έθεσε δύο επιτακτικούς λόγους που καθιστούν –όπως είπε επιτακτική τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα: α) όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ, τόσο πιο διεκδικητική θα είναι στην Ευρώπη την επόμενη μέρα για να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και β) η πολιτική σταθερότητα και η προσήλωση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου δεν πρέπει να διαταραχθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και τις τάσεις που καταγράφονται στο εκλογικό σώμα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποδέχεται ότι ένα ποσοστό που δεν θα γράφει 3 μπροστά «δεν θα αποτελεί επιτυχία» και γι’ αυτό επιχειρείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση, με στόχο να κατανοήσουν οι πολίτες ότι η ευρωκάλπη μετατρέπεται σε ένα σταυροδρόμι για τη σταθερότητα της χώρας και για τη συνέχιση της ανάπτυξης. «Πρέπει να παραχθεί ένα πολιτικό μήνυμα, το οποίο να οδηγήσει στη συνέχιση όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Από το ραντάρ του Μαξίμου δεν λείπει η Βόρεια Ελλάδα, καθώς στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις καταγράφεται μειωμένη δυναμική της ΝΔ και στροφή των ψηφοφόρων στα δεξιά της ΝΔ, έτσι εκτός του πρωθυπουργού που θα επισκεφθεί αρκετές ακόμα φορές σημεία-κλειδιά και περιοχές στην Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, κλιμάκια υπουργών και βουλευτών επιστρατεύονται, προκειμένου να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί πρέπει να εμπιστευτούν στις ευρωεκλογές τη ΝΔ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά τα μηνύματα κοινωνικής δυσαρέσκειας που καταγράφονται στα γκάλοπ (ακρίβεια, ασφάλεια, Τέμπη) και, παρότι δεν κεφαλαιοποιείται η φθορά αυτή από την αντιπολίτευση, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι θα πρέπει να «τρέξουν» για να επικοινωνήσουν στους πολίτες τα κυβερνητικά πεπραγμένα, το γεγονός ότι η ισχυρή εντολή θα σημάνει και αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση στα ευρωπαϊκά φόρα ευρωπαϊκών πόρων για μεγάλα έργα, της κοινής αγροτικής πολιτικής αλλά και για το φλέγον ζήτημα που δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό. Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να κάνει και την αυτοκριτική του αναγνωρίζοντας λάθη και λέγοντας: «Εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας και φροντίζουμε πάντα να τα διορθώνουμε. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά της δικής μας παράταξης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι στη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη η ΝΔ έκανε ένα λάθος και εξήγησε: «Φοβούμενοι την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης δεν απαντήσαμε όπως θα έπρεπε».