Η μη κερδοσκοπική οργάνωση “A Promise to Animals” διοργάνωσε εχθές 20.03.24 στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με οικοδεσπότη τον Ευρωβουλευτή κ. Πέτρο Κόκκαλη, την εκδήλωση «Καλλιεργώντας το Μέλλον – Καλές Πρακτικές στην Ευρώπη».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το κρατικό Σχέδιο Δράσης της Δανίας σχετικά με την προώθηση της παραγωγής και κατανάλωσης φυτικών τροφών, ένα πρωτοποριακό σχέδιο που γίνεται για πρώτη φορά από εθνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μία πολιτική που στοχεύει στο να ενισχύσει και να προωθήσει τον φυτικό τομέα, περιλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εκπαίδευσης, εστίασης στην plant-based διατροφή στα σχολικά γεύματα, προγράμματα ενίσχυσης αγροτών, μεθόδους αύξησης εξαγωγών φυτικών τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται και βασικό στοιχείο της πράσινης μετάβασης.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πράσινος ευρωβουλευτής και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ κ. Πέτρος Κόκκαλης, η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση ως ιδρύτρια και πρόεδρος της οργάνωσης “A Promise to Animals”, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών παρουσίασαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, προκαλώντας εποικοδομητικές συζητήσεις με το κοινό το οποίο κατέκλυσε την αίθουσα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Frederik Madsen – Secretary General, Plantebranchen, τοποθετήθηκε για το κρατικό σχέδιο της Δανίας και για τις βάσεις για ένα μέλλον βασισμένο στη φυτική διατροφή. Η κα Lara Pappers – Jeremy Coller Foundation, μίλησε για τις πρωτεΐνες ως τρόπο μείωσης της κλιματικής κρίσης και εγγύησης επισιτιστικής ασφάλειας, και ο κ. Rafael Pinto – Policy Manager, European Vegeterian Union, αναφέρθηκε στους πρόδρομους της φυτικής διατροφής στα ευρωπαϊκά κυλικεία. Τέλος ο κ. Γιώργος Κεράνης – Κοινωνιολόγος, Αναλυτής συστημάτων τροφίμων, επεσήμανε τη συμβολή των πόλεων στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων και στη φυτική διατροφή.

Μέσα από τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούσαν την προώθηση ενός βιώσιμου μοντέλου συστημάτων τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, καθώς και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα εξετάστηκαν πολιτικές αλλαγής του διατροφικού μοντέλου προς μια πιο υγιεινή και βιώσιμη κατεύθυνση, με την ενίσχυση παράλληλα της παραγωγής φυτικών προϊόντων που αφορούσαν τη χώρα μας.

Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε πως “είναι καίριας σημασίας σήμερα, αλλά και για το μέλλον του κόσμου, να ενσωματώσουμε τόσο τις νέες καλές και δοκιμασμένες πρακτικές, όσο και τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες για την τροφή, με ιδιαίτερη έμφαση στους ευάλωτους πληθυσμούς.”

Όπως ανέφερε η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση «σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η μεταφορά τεχνογνωσίας έτσι ώστε να βρεθούμε στο σημείο να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε κι εμείς πολιτικές και προγράμματα με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καινοτομία στην παραγωγή φυτικών τροφών».

Απώτερη επιδίωξη είναι να σχεδιάσει και να υλοποιήσει η Ελλάδα πρόγραμμα για την αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών φυτικών επιλογών που θα βελτιώσουν τις προοπτικές για μια υγιεινή διατροφή, που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και υιοθετεί μια πιο ηθική στάση απέναντι στα ζώα όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία που αναγνωρίζει τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα και αποτάσσεται τη βία και την εκμετάλλευσή τους.

Σχετικά με την “A Promise to Animals”

H A Promise to Animals είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων – τόσο στα ζώα όσο και στο περιβάλλον και την υγεία μας – μέσα από την εκπαίδευση και τον δημόσιο διάλογο, ενθαρρύνοντας τελικά μία συλλογική μετάβαση σε έναν φυτοφαγικό τρόπο ζωής και σε έναν κόσμο στον οποίο κανένα ζώο δε θα υποφέρει στα χέρια των ανθρώπων.