Στο Κάιρο βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγους μήνες μετά την τελευταία του επίσκεψη και ενώ πολλά μέτωπα είναι ανοικτά στην περιοχή μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Μεταναστευτικό, ενεργειακά, αναβάθμιση της σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου θα αποτελέσουν αντικείμενα των συνομιλιών των ευρωπαίων ηγετών με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Η Ε Ε. θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σχέσεών της με την Αίγυπτο σε Συνολική και Στρατηγική εταιρική σχέση και για τον λόγο αυτό θα υπογραφεί Κοινή Δήλωση Ε.Ε. Αιγύπτου  ανάμεσα στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ λαιεν και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φαταχ αλ Σίσι.

Στόχοι της Συνολικής και Στρατηγικής Σχέσης Ε.Ε- Αιγύπτου είναι η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων(προώθηση της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων), η στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου, ιδιαίτερα η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη, η στήριξη των επενδύσεων και του εμπορίου, όπως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ψηφιοποίησης, της γεωργίας, της ασφάλειας υδάτων, με εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης (European Fund for Sustainable Development)και το Οικονομικό Επενδυτικό Σχέδιο.  Μέχρι το τέλος του χρόνου μάλιστα προγραμματίζεται η διοργάνωση Επενδυτικής Διάσκεψης Ε.Ε- Αιγύπτου.

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Σίσι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει  διμερή συνάντηση στη 13.15 με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου καθώς όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας διατηρεί άριστο επίπεδο σχέσεων με την Αίγυπτο και κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Ειδικά για το μεταναστευτικό  το οποίο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα ειδικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η Ε.Ε επιδιώκει τη συνεργασία με την Αίγυπτο ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει από το 2022 συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Συμφωνία για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στη διαχείριση του Μεταναστευτικού Ε.Ε. και Αίγυπτος θα συμφωνήσουν σε ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των αιτίων της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ανάπτυξης και της στήριξης της απασχόλησης των νέων, αλλά και μέσω της καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών, της προστασίας των συνόρων και της διασφάλισης των επιστροφών.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι έχουν εκμηδενιστεί οι ροές από τον Έβρο, έχουν περιοριστεί δραστικά οι ροές από το σκέλος του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί συνολικά οι διαμένοντες στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή η προσοχή μας είναι παντού στραμμένη αλλά περισσότερο στο νότιο άκρο της χώρας (Γαύδος) όπου παρατηρείται μία μικρή ροή, δεν είναι σε πολύ μεγάλη έκταση για να το περιγράψουμε στο ακριβές του μέγεθος.

Ψηλά στην ατζέντα τα ενεργειακά

Ως προς τα ενεργειακά η Ελλάδα ήταν η πρώτη που ανέδειξε την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου και για την μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY).

Το θέμα αυτό θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου καθώς το έργο αυτό (GREGY) φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο της πράσινης μετάβασης στην Μεσόγειο και έχει την αμέριστη υποστήριξη των δύο ανδρών. Το GREGY δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη, αφού ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Ένωσης για ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, με τη μεταφορά αποκλειστικά πράσινης ενέργειας που παράγεται στην Αίγυπτο.

Το GRECY, ισχύος 3.000 MW, θα μεταφέρει ρεύμα από ΑΠΕ, απ’ ευθείας από την Αίγυπτο στην Αττική, απ’ όπου θα μπορούν να γίνονται και εξαγωγές μέσω των διεθνών διασυνδέσεων του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού. Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας θα καταναλώνεται από την Ελληνική Βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.