Σε προεκλογική τροχιά βρίσκεται ήδη η χώρα, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές για το 2024.

Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες καθώς εκκρεμεί η ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων. Κάποια ονόματα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ενώ για άλλους οι φήμες συνεχίζουν να κυκλοφορούν.

Η ομάδα των Ελλήνων ευρωβουλευτών αναμένεται πάντως να ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε των αλλαγών που έχουν συντελεστεί την τελευταία 5ετία, το γεγονός πως από τους 21 ευρωβουλευτές που εξελέγησαν το 2019, μόλις 13 παραμένουν στα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν.

Με άνοιγμα στο Κέντρο το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Ένα νέο άνοιγμα στο Κέντρο φαίνεται πως θα σηματοδοτήσει η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. «Κλειδωμένα» εμφανίζονται μέχρι στιγμής τα ονόματα των: Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αλλά και του Βασίλη Κοντοζαμάνη, πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα υγείας.

Στο «άνοιγμα» προς το Κέντρο, φαίνεται πως εντάσσεται η συμπερίληψη της πρώην βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου αλλά και του Σωτήρη Σέρμπου, πρώην συμβούλου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, αναμένεται να βρεθούν ακόμα ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Βούλας Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα μεταξύ των «λαμπερών» ονομάτων που ακούγονται είναι εκείνα του Ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πύρρου Δήμα, αλλά και του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά. Τέλος, τη μάχη του «σταυρού» αναμένεται να δώσουν εκ νέου, οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ και κατά πάσα πιθανότητα και η Μαρία Σπυράκη.

Εσωτερικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωλίστα

Σε υβριδικές προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ στις 14 του Απριλίου. Όσα μέλη του κόμματος θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, θα πρέπει να το δηλώσουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος μέχρι τις 17 Μαρτίου.

Οι δύο εκλεγμένοι βουλευτές που παραμένουν στο κόμμα, δηλαδή ο Κώστας Αρβανίτης και η Έλενα Κουντουρά, αναμένεται να είναι εκ νέου υποψηφιότητά χωρίς να χρειαστεί να πάρουν μέρος στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Τα υπόλοιπα ονόματα που «παίζουν» για το ψηφοδέλτιο της Κουμουνδούρου, είναι εκείνα του Γιώργου Τσίπρα και της Δώρας Αυγέρη, που μόλις πρόσφατα παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, για να βρεθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε την Πέμπτη την υποψηφιότητά του, ενώ στη διαδικασία αναμένεται να λάβουν μέρος – με καλές πιθανότητες λόγω αναγνωρισιμότητας – το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Νικόλας Φαραντούρης αλλά και ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς.

Με «μεταγραφές» το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Αρκετές μεταγραφές αναμένονται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, που έχει στόχο στις προσεχείς εκλογές να επιστρέψει στη δεύτερη θέση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

Στο «πράσινο» ψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθεί ο απερχόμενος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως έχει έρθει σε συμφωνία και με τον εργατολόγο Κωνσταντίνο Τσουκαλά, ο οποίος έπαιξε «δυνατά» και για το χρίσμα του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αποφασιστεί να είναι τελικά ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Το ευρωψηφοδέλτιο της Χαριλάου Τρικούπη, θα έχει και ένα τουλάχιστον πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι φήμες θέλουν σ’ αυτό να τοποθετείται ένας εκ των Σταύρου Κοντονή ή Κώστα Χρυσόγονου. Ο μεν πρώτος έχει υπάρξει υπουργός Δικαιοσύνης σε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο δε δεύτερος υπήρξε εκλεγμένος ευρωβουλευτής της Κουμουνδούρου.

Μέσα στις πρώτες ανακοινώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη αναμένεται να είναι ακόμα, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Όλγα Μαρκογιαννάκη με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia στη μηχανική των κατασκευών αλλά και η γραμματέας του Τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαφέρμου.

«Σιγή ασυρμάτου» από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Όχι ανακοινώσεις αλλά ούτε καν φήμες δεν έχουν κυκλοφορήσει για τα ψηφοδέλτια δύο κομμάτων που κατέρχονται στις κάλπες του Ιουνίου με ιδιαίτερες αξιώσεις για σημαντική αύξηση των ποσοστών τους. Πρόκειται για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αλλά και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, κόμματα που δείχνουν μεγάλη δημοσκοπική αύξηση στις έρευνες για τις ευρωεκλογές, προς το παρόν όμως δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα κανένα όνομα των ευρωψηφοδελτίων τους, ούτε υπάρχει κάποια σχετική φήμη.

Με γνωστά ονόματα το ψηφοδέλτιο της Νίκης

Δύο πολύ γνωστά ονόματα περιλαμβάνουν τα πρώτα 17 του ψηφοδελτίου που ανακοίνωσε η Νίκη μπροστά στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, με το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού κατεβαίνει ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αλλά και ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης.

Τα 17 ονόματα που ανακοίνωσε η Νίκη:

  • Γεώργιος Σταυρόπουλος, FETCS, MBA Δ/ντης Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»
  • Τσελέντης Γεράσιμος (Άκης) Αθήνα Καθηγητής Σεισμολογίας Παν/μιου Αθηνών Δ/ντης Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Τσουνάμι
  • Ηλιόπουλος Φώτης Πάτρα Ειδικός Ορθοδοντικός
  • Αναδιώτης Νικόλαος Αίγιο Ηθοποιός
  • Χιωτακάκος Δημήτριος Αττική Διδάκτωρ Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Σύμβουλος Επιχειρήσεων
  • Καλυβιώτης Ραφαήλ Αθήνα Πολιτικός Επιστήμονας Υπ. Διδάκτορας Γεωπολιτικής Συντονιστής Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, Στέλεχος στον ναυτιλιακό κλάδο, Τακτικός Αρθρογράφος στις Εφημερίδες Εστία και Δημοκρατία, Συνιδρυτής της ενημερωτικής ιστοσελίδας newsfire.gr Διαχειριστής του πολιτικού καναλιού Right2thebone
  • Μαγγίνας Νικόλαος Έβρος Δικηγόρος, Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc στην περιβαλλοντική πολιτική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.
  • Σαμαράς Ανέστης Χριστιανίδης Αριδαία Οικονομολόγος
  • Καραΐσκος Κωνσταντίνος Κομοτηνή Καθηγητής Μέσης εκπαίδευσης Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής με την Παράταξη Πολιτών Σπάρτακος, πρ Διευθυντής εφημερίδας ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗΣ
  • Ιντζές Ιωάννης Πιερία Αντιστράτηγος ε.α. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΝΙΚΗΣ
  • Κωστίδης Αβραάμ Θεσσαλονίκη Ξεναγός
  • Γανωτή Μάρθα Βόλος Συνταξιούχος Τραπεζικός Υπάλληλος
  • Πελίδου Ερριέτα Θεσσαλονίκη Ιατρός, Καθηγήτρια Νευρολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Φούσα Αθηνά Ιωάννινα Νομικός Επιχειρηματίας
  • Βλαχόπουλος Γεώργιος Μόναχο, Γερμανία Δικηγόρος Αθήνα-Μόναχο
  • Καλαϊτζαντωνάκης Σπυρίδων Εμμανουήλ Ρέθυμνο Αγιογράφο
  • Ανθρακεύς Γεώργιος Αθήνα Δρ. Νομικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, Δικηγόρος Αθηνών και Μεταδιδακτορικός ερευνητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο μεγάλος «πάγκος» της Νέας Αριστεράς

Μεγάλο πάγκο στελεχών διαθέτει η Νέα Αριστερά, καθώς πολλά από τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν εκλεγεί στη Βουλή και μπορούν να επανδρώσουν το ευρωψηφοδέλιο του κόμματος.

Πολλοί μάλιστα έχουν υπάρξει πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα: Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Γιώργος Σταθάκης, Ανδρέας Ξανθός, Αριστείδης Μπαλτάς και Θοδωρής Δρίτσας είναι μόνο λίγα από τα ονόματα που θα μπορούσαν να βρεθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, που εκτός σοβαρού απροόπτου θα περιλαμβάνει και τον άλλοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Γνωστά ονόματα και σε μικρότερα κόμματα

Δύο ακόμα γνωστά στο ευρύ κοινό ονόματα έχουν ακουστεί για τα ευρωψηφοδέλτια μικρότερων κομμάτων. Η Γεωργία Μπίκα, η οποία είχε καταγγείλει βιασμό της από γόνους επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε κατέβει και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεκδικήσει την εκλογή της με το κόμμα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου ενώ ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Αϊβαλιώτης, δήλωσε πως θα κατεβάσει ευρωψηφοδέλτιο με το όνομα «Εθνική Ομάδα» και πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τον… Νίκο Καρβέλα, με τον τελευταίο πάντως να διαψεύδει κατηγορηματικά.