Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα Τέμπη.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πόρισμα της ΝΔ, στο οποίο θα καταχωρηθούν και οι γνώμες της μειοψηφίας.

Με την έγκριση του πορίσματος αυτού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Το πόρισμα της επιτροπής, μαζί με τις σχετικές αποδείξεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα υποβληθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ – σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής – και μετά από πρόταση 60 βουλευτών, το πόρισμα θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση.

Ο βουλευτές τάχθηκαν ο καθείς υπέρ του πορίσματος που εξέδωσαν τα κόμματά τους, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ, της ΚΟ Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος Κ. Φλώρος δήλωσαν ότι ζητούν τη συνέχιση της εξεταστικής επιτροπής, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκε εναντίον της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος ευχαρίστησε τους βουλευτές για τη συνεισφορά τους στο έργο της εξεταστικής, το οποίο διήρκησε 4 μήνες, με πάνω από 180 ώρες συνεδριάσεων, με πολλές εξ αυτών των συνεδριάσεων να κρατούν 11 και 12 ώρες ημερησίως.

Επεισοδιακή η σημερινή συνεδρίαση – Δεν έβγαινε από την αίθουσα η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Εξεταστική Επιτροπή εισέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου και αρνείτο να βγει από αυτή.

Εισήλθε χωρίς να είναι μέλος στην εν λόγω Επιτροπή και παρά τις συστάσεις να εξέλθει, αρνείτο να συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η συνεδρίαση, καθώς το προεδρείο δεν δεχόταν να ξεκινήσει τη διαδικασία με την κυρία Κωνσταντοπούλου παρούσα.

Θυμίζουμε ότι η πολιτική αρχηγός ήταν αρχικά μέλος της Επιτροπής αλλά με απόφαση της πλειοψηφίας απώλεσε τη συγκεκριμένη ιδιότητα επειδή είναι παράλληλα και συνήγορος συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος πήγε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, για να εκθέσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και τελικά η συνεδρίαση συνεχίστηκε σε άλλη αίθουσα, αυτή της Ολομέλειας. Βάσει του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, η κα Κωνσταντοπούλου επιτρέπεται ως βουλευτής να παρακολουθήσει τις εργασίες της Επιτροπής, αλλά όχι να πάρει τον λόγο.

Οι διάλογοι

Κωνσταντοπούλου: «Αφήστε με να ακουστώ γιατί στρέφομαι εναντίον σας με αίτηση εξαίρεσης γιατί επιχειρείτε το μπάζωμα των ευθυνών, να κλείστε την επιτροπή βίαια». 

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος της κλείνει το μικρόφωνο.

Μαρκόπουλος: «Βάσει του άρθρου 37 παρ. 3, βουλευτής που δεν ανήκει στην επιτροπή μπορεί να παρακολουθεί, χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου. Η επιστολή που στείλατε ως εξώδικο στον πρόεδρο της επιτροπής δεν έχει αντίκρισμα».

Τσαβδαρίδης: «Ο κοινοβουλευτικός ακτιβισμός θυμίζει άλλη εποχή!».

Κωνσταντοπούλου: «Καταθέτουμε αίτηση εξαίρεσης του προέδρου της επιτροπής. Η Ελλάδα βίωσε στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Το δυστύχημα των Τεμπών βύθισε στο πένθος…».

Εκείνη τη στιγμή η Ζωή Κωνσταντοπούλου σηκώνεται και καταθέτει έγγραφο στο προεδρείο.

Τσαβδαρίδης: «Συμπεριφορά βουλευτή και μάλιστα πρώην προέδρου Βουλής».

Κωνσταντοπούλου: Πάτε να θάψετε την υπόθεση, με 57 νεκρούς.

Μαρκόπουλος: «Δεν γράφεται τίποτα. Παρακαλώ να σταματήσει αυτό το θέατρο. Το θέατρο Δευτέρας παίζονταν τη δεκαετία του ’80, μην το συνεχίζετε κοινοβουλευτικά. Μη μας επαναφέρετε στην περίοδο άλλων κομμάτων. Συνεχίστε, κύριε Τσαβδαρίδη, σαν να μην υπάρχει η κυρία Κωνσταντοπούλου».

Κωνσταντοπούλου: «Υπάρχει αίτηση εξαίρεσης και δεν μπορείτε να πείτε τίποτα. Πρέπει να μου δοθεί ο λόγος να αναπτύξω και να αποφανθεί η επιτροπή. Προσπαθείτε να κλείστε τις εργασίες».

Μαρκόπουλος: Για να υπάρχει αίτημα πρέπει να κατατεθεί από μέλος της επιτροπής. Πρόταση μομφής δεν μπορεί να υπάρξει στον πρόεδρο και προεδρείο διαρκών επιτροπών. Μπορεί η Βουλή να εκφράσει μομφή κατά προέδρου με 50 υπογραφές. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν θα καταγράφεται, δεν αποτελεί μέλος εξεταστικής.

Μαρκόπουλος: Έχετε χάσει την ψυχραιμία σας, κυρία Κωνσταντοπούλου. Εκτίθεστε. Είστε αντικοινοβουλευτική, δεν είναι στάση προέδρου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει αίτηση εξέτασης και οφείλετε να την εξετάσετε.

Βρεττός (βουλευτής Νίκης): Πώς το επιτρέπετε αυτό το πράγμα;

Μαρκόπουλος: Θέλετε να την αποβάλω; Ποια είναι η πρότασή σας; Αυτή είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν μπορώ να την αλλάξω.