Η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ είναι η συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Το πρώτο βήμα είναι να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. «Όποιος μπαίνει στο γήπεδο μπαίνει για να κερδίσει. Η τελική μας προσπάθεια δεν έχει στόχο τη δεύτερη θέση», σημειώνει στο Newsbeast ο Παύλος Χρηστίδης. «Όμως δεν μπορώ να ακυρώσω το πού βρισκόμασταν πριν από 7-8 χρόνια, τι περάσαμε όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν το τελευταίο κοινοβουλευτικό κόμμα τον Γενάρη του 2015», συμπληρώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Νότιο Τομέα Β’ Αθήνας.

Ο Π. Χρηστίδης είναι σίγουρος πως «μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία, γιατί έχει οργανωμένο πλαίσιο προτάσεων στο κοινωνικό κράτος – σε παιδεία και υγεία». Ο καλεσμένος του podcast του Newsbeast σημειώνει πως παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση που γίνεται για την Κεντροαριστερά. Θυμίζει πως την πρωτοάνοιξε το 2015 η Φώφη Γεννηματά, ενώ για τη φημολογούμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα σημειώνει: «Δεν με τρομάζει – ο κύριος Τσίπρας έκανε την πορεία του και κρίθηκε».

Ακολουθούν κάποια σημεία της συζήτησης:

-Πώς παρακολουθούν στο ΠΑΣΟΚ τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ; «Δεν γίνεται να μη βλέπουμε τις εξελίξεις. Όσα παρακολουθούμε είναι λίγο σαν σαπουνόπερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει πολύ περισσότερη ειδησεογραφία απ’ ό,τι χρειάζεται και για λάθος λόγους. Αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά τους ίδιους. Επειδή είμαστε δύο κόμματα με συγκοινωνούντα δοχεία, έχω διαχρονικά μεγάλο σεβασμό στις εσωτερικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων – σε αντίθεση με αυτό είχε δείξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι όταν είχαμε εμείς τις δικές μας εσωτερικές διαδικασίες».

-Η σημασία των ευρωεκλογών. «Οι πολίτες αναζητούν μια επιλογή για τις ευρωεκλογές. Ο στόχος μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ψηλά, έχοντας διαμορφώσει μια σχέση εμπιστοσύνης με πολίτες οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν άλλες επιλογές, ανάμεσα στις οποίες προφανώς είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ».

-Είναι ευχαριστημένοι στο ΠΑΣΟΚ με τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος; «Διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο στα ποσοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και στα ποιοτικά. Στο κομμάτι της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ασφάλειας, της ανεργίας, υπάρχει αίτημα του κόσμου για μια άλλη φωνή. Κι εμείς θέλουμε να είμαστε αυτή η φωνή – με προτάσεις. Και στα τέσσερα θέματα τα οποία ανέφερα έχουμε καταθέσει προτάσεις. Όποιος μπαίνει στο γήπεδο μπαίνει για να κερδίσει. Άρα το να λέω εγώ σήμερα πως είμαι ευχαριστημένος με το 14, 18 ή το 20%, είναι σαν να λέω πως είμαι ευχαριστημένος με το ασημένιο μετάλλιο. Η τελική μας προσπάθεια δεν έχει στόχο τη δεύτερη θέση. Όμως δεν μπορώ να ακυρώσω το πού βρισκόμασταν πριν από 7-8 χρόνια, τι περάσαμε όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν το τελευταίο κοινοβουλευτικό κόμμα τον Γενάρη του 2015. Την τεράστια προσπάθεια την οποία έκανε η Φώφη Γεννηματά να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοπορία των θέσεών του – να προχωρήσει σε μια αξιακή ανανέωση. Το γεγονός πως σήμερα είμαστε δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση αποτελεί έναν βατήρα γι’ αυτό το οποίο έρχεται. Είμαστε εδώ γιατί ένας άλλος δρόμος είναι απαραίτητος κι αυτόν πρέπει να τον διαβούμε μαζί με τους πολίτες με πολιτικές ελπίδας και όχι λόγους».

-Για τις συζητήσεις και τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά. «Έχει ενδιαφέρον κάθε συζήτηση η οποία γίνεται για τον τρόπο που θα βρει η Ελλάδα νέο πόλο εξουσίας. Είναι μια συζήτηση που μας απασχολεί, γιατί θυμίζω δεν την κάνουμε τώρα. Εμείς την κάναμε από το 2015. Η προσπάθεια που έκανε τότε η Φώφη Γεννηματά ήταν να δημιουργήσει μια ενοποίηση του χώρου και το 2017 πήρε μια απόφαση η οποία δεν έχει αξιολογηθεί πόσο γενναία ήταν. Ήταν εκλεγμένη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόλις δύο χρόνια, όταν αντιλαμβανόμενη πλήρως την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου χώρου, απηύθυνε ένα πολύ μεγάλο προσκλητήριο σε όλα τα κόμματα και σε όλες τις προσωπικότητες που ήθελαν να εμπλακούν. Τι είπε; “Εγώ βάζω και την καρέκλα μου σε διακύβευση, βάζω και το εγχείρημα από το μηδέν”. Και δημιουργήθηκε το Κίνημα Αλλαγής. Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά δεν μας φοβίζει, αλλά άθροισμα προσώπων δεν δίνει λύσεις. Άθροισμα πολιτικών δίνει πολλαπλασιασμό των δυνάμεων».

-Τρομάζει το ΠΑΣΟΚ μια πιθανή επιστροφή Τσίπρα; «Όχι, δεν με τρομάζει. Ο κύριος Τσίπρας έκανε την πορεία του. Κρίθηκε στα χρόνια που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, κρίθηκε ως πρωθυπουργός, κρίθηκε ξανά ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ακολούθησε τον δρόμο της αποχώρησης από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει κάθε δικαίωμα ένας πρώην πολιτικός αρχηγός να έχει τις φιλοδοξίες του και, αν θέλει να επιστρέψει, να επιδιώξει να επιστρέψει, αλλά η απάντηση είναι “όχι, δεν με τρομάζει”. Η επιστροφή του είναι ένα σενάριο που δεν μπορώ να αξιολογήσω παραπάνω, αλλά δεν νιώθω φόβο και τρόμο. Δεν ένιωθα φόβο και τρόμο ούτε όταν ο κύριος Τσίπρας είχε 35%. Είχα βαθιά πεποίθηση ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει ο τροχός και ο κόσμος θα δει πώς κάθε κόμμα αναδείχτηκε στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο Παύλος Χρηστίδης στο στούντιο του Newsbeast

Το podcast σε ηχητικό