Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει από τους εγγεγραμμένους της πλατφόρμας του iSYRIZA να δηλώσουν αν συμφωνούν με την αλλαγή ονόματος/εμβλήματος και επί της ουσίας φυσιογνωμίας του ίδιου του κόμματος, δείχνει να αποτελεί τη «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι. Όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά, από το να επέλθει ένας συμβιβασμός ενόψει του συνεδρίου που ξεκινά το απόγευμα της Πέμπτης με ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έως την πλήρη ρήξη με την ηγεσία.

Όσοι αντιτίθενται στις κινήσεις Κασσελάκη δηλώνουν πως το κόμμα μετατρέπεται σε προσωποκεντρικό και, εάν συνεχίσει έτσι, με μαθηματική ακρίβεια θα βρεθεί τρίτο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, κάτω από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως με την τακτική του κ. Κασσελάκη και τον τρόπο που ασκεί την προεδρία, διαφωνεί πλέον κάθετα και ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η πρώτη ηχηρή αντίδραση στο ερωτηματολόγιο για τα περί αλλαγής ονόματος και εμβλήματος προήλθε από την κ. Όλγα Γεροβασίλη, ένα πρόσωπο που ανήκει στον πυρήνα των ανθρώπων που συνομιλούν τακτικά με τον κ. Τσίπρα. Επί της ουσίας αυτό που λέει στη δήλωσή της είναι πως ο πρόεδρος όχι μόνο θέτει ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα, που έχουν απαντηθεί στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά δεν μας λέει και τι προτείνει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επικαλείται την εντολή που έχει λάβει από τα χιλιάδες μέλη του κόμματος «να τα αλλάξει όλα», κάτι που έχει αναφέρει και ο ίδιος δημοσίως αρκετές φορές. Αυτοί που διαφωνούν, όμως, αναφέρουν πως σε αυτό το «όλα» υπάρχουν και κάποιες «κόκκινες γραμμές» που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τις παραβεί, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε πλέον για έναν άλλο πολιτικό φορέα με διαφορετικά ταυτοτικά στοιχεία και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σωκράτης Φάμελλος

Η αλήθεια είναι πως κάποια στελέχη κουβεντιάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο καθαίρεσης του προέδρου θέτοντας το ζήτημα στο επικείμενο συνέδριο. Μάλιστα ως μεταβατική λύση σε περίπτωση που κινηθούν οι διαδικασίες αλλαγής προέδρου, ακούγονται δύο ονόματα: είτε του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, που έχει αποδείξει πως μπορεί να κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στα μέτωπα και τις τάσεις που διαμορφώνονται, είτε της πολύπειρης, Όλγας Γεροβασίλη, που φαντάζει και ως το πιο πιθανό, που φέρει και τη θεσμική ιδιότητα της Δ’ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, γνωρίζει άριστα την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου και, επίσης, ξέρει να διατηρεί τις ισορροπίες.

Όλγα Γεροβασίλη