Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κυβέρνηση με τον αγροτικό κόσμο μετά την απόφαση αγροτών – κτηνοτρόφων να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας από σήμερα με τρακτέρ ταυτόχρονα (σε όλα τα σημεία) την εθνική και επαρχιακή οδό και τα τελωνεία. Παράλληλα, αποφάσισαν να στείλουν τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό, ζητώντας εκ νέου συνάντηση μαζί του και προειδοποιώντας ότι, εάν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα.

Τα 5+1 μέτρα – ανάχωμα στο ενεργειακό κόστος παραγωγής δεν τους ικανοποιούν και ζητούν: α) αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο β) να πέσει στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα γ) επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές δ) να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει νέα διαπραγμάτευση ε) αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και στ) να μπει φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι είναι λάθος να διαταραχθεί η κοινωνική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, ενώ αφήνουν ανοιχτό «παράθυρο» συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημά τους με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ενιαία εκπροσώπηση, προκειμένου θεσμικά να οριστεί το ραντεβού.

Το μήνυμα, πάντως, που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι «όχι» στον διάλογο με κλειστούς δρόμους, με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, να δηλώνει ότι «αφού η ΕΛ.ΑΣ. εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο», διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δε θέλει σε καμία περίπτωση να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Μιλώντας χθες στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός εστίασε στη δίκαιη κατανομή του πλούτου ως απαραίτητη προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής. «Η κυβέρνηση οφείλει με δίκαιο τρόπο να διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα, π.χ. όχι να τα δίνει όλα σε κάποιους, που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ» τόνισε, ενώ ειδικά για το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών είπε: «Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο δε θα γινόταν, αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά».

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στα έξι αιτήματα των αγροτών ένα προς ένα, επισημαίνει για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο πως ήδη ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.

Για το αίτημα των αγροτών να κοστίζει 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε «πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων, όπως επίσης και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως απαντά και στα υπόλοιπα τέσσερα αιτήματα, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών», καθώς και ότι «είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας».