Ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας και σκοπιμότητας θέτει η Νέα Αριστερά, στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι και αυτό το νομοσχέδιο υπηρετεί τη στρατηγική λήψης μέτρων για να αποφευχθεί στο μέλλον το προηγούμενο του 2015, δηλαδή μια ενδεχόμενη αριστερή κυβέρνηση, όπως «είχε δηλώσει ανοιχτά στο παρελθόν ο κ. Βορίδης», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το άρθρο 51 του Συντάγματος εκτείνει την κανονιστική του ισχύ στο σύνολο των εκλογικών διαδικασιών, σημειώνει η Νέα Αριστερά και υπογραμμίζει πως «το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το Σύνταγμα αναφέρεται μόνο στις εθνικές εκλογές μπάζει από παντού», γιατί το Σύνταγμα προβλέπει ότι αρχή όπως αυτή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών, κάμπτεται μόνο υπό τις αυξημένες εγγυήσεις του Συντάγματος που προβλέπει πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, πλειοψηφία 200 ψήφων δηλαδή.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το άρθρο 51 προβλέπει την τήρηση τεσσάρων βασικών αρχών. «Είναι η αρχή της αμεσότητας, είναι η αρχή της καθολικότητας της ψήφου, είναι η αρχή της μυστικότητας και είναι φυσικά η αρχή της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εκλογών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και έθεσε και θέματα του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας, γιατί θα εμπλέκονται και ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών. Είπε επίσης ότι είναι και η ίδια η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής που επισημαίνει πως αυτές οι αρχές, της μυστικότητας, της αμεσότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας εκλογών εκτείνονται σε όλες τις εκλογές.

«Λέτε ότι θέλετε να διευκολυνθούν οι ειδικές ομάδες. Αλλά σας είπαν, εδώ, οι ειδικές ομάδες, τόσο οι εκπρόσωποι των φορέων των ατόμων με αναπηρία όσο και οι εκπρόσωποι των φοιτητών, ότι το βασικό τους πρόβλημα δεν είναι να ψηφίζουν από το σπίτι τους. Το βασικό τους θέμα, ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, είναι το ζήτημα της προσβασιμότητας, της δυνατότητάς τους, δηλαδή, να συμμετέχουν ως Έλληνες πολίτες στη διαδικασία των εκλογών και να έχουν διευκολύνσεις για να μπορούν να πάνε στο εκλογικό κέντρο, για να μπορούν να ψηφίσουν χωρίς προβλήματα, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία χωρίς να ταλαιπωρούνται και όχι να ψηφίζουν από το σπίτι τους.

Το ίδιο πράγμα σας είπαν και οι φοιτητές και νομίζω ότι ειδικά για τις ευρωεκλογές είναι απολύτως εφικτό να αποκατασταθεί η τοπική διάσταση της πολιτικής και να δοθεί η δυνατότητα και στους εργαζόμενους και στους φοιτητές και στα άτομα με αναπηρία να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», έχει επισημάνει ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς